Cetățenii rușii își exprimă o neîncredere pasivă față de autorități

Autor: octavian.sergentu din 29 iulie 2011, Vizualizari: 1 624

Cetățenii rușii își exprimă o neîncredere pasivă față de autoritățiÎn preajma alegerilor sociologii ruși au desfășurat o serie de sondaje de opinie publică cu privire la încrederea pe care o manifestă cetățenii ruși față de autoritățile actuale și dacă este utilă existența opoziției. Potrivit datelor cercetării, primul indicator în fiecare lună este într-o descreștere, în schimb cel de-al doilea sporește. Sociologii înclină să creadă că nu este vorba despre o ”deteriorare”, ci, de o ”schimbare naturală a sistemului”.
În luna iulie a acestui an 73% din electorii ruși au declarat că opoziția politică în Rusia este una necesară, pe când în vara anului 2009 aceștia consopinia publică reflecta puțin mai mult de jumătate (51%). Cu toate acestea a sporit și indicatorii care arată adversarii ideii de opoziție, de la 18% la 27%. Datele au fost prezentate de de ”Centrul Levada”, care a efectuat un studiu demoscopic în 128 de comunități de locuitori din cele 46 de regiuni ale Rusiei.
Trebuie spus că termenul de ”opoziție” a produs multă confuzie în rândul cetățenilor. Estimativ 51% dintre repondenți au declarat că actualmente în Rusia aceasta există, în schimb 47% din repondenți consideră că opoziția lipsește din viața publică. În anul 2009, atât unii cât și ceilalți repondenți care evaluau opoziția, semnificativ mai puțini își împărtășeau opiniile( de 12% și de 10%). Conform opiniilor analiștilor, aceste date nu pot să reflecte opiniile politice reale ale rușilor, dar, în mod cert indică un nivel avansat al politizării societății.
În același timp sociologii Fondului ”Opinia publică”(FOP) au înregistrat un nivel descrescător înalt al rușilor față de Dmitrii Medvedev și Vladimir Putin. În președintele rus cred 43% de cetățeni, când în luna ianuarie a anului precedent raitinul acestuia atingea 62%. Aproximativ 23% dintre repondenți au manifestat neîncredere față de Medvedev. Acum câteva luni cetățenii neîncrezători față de șeful statulu rus constituiau 14%; până în această lună indicatorul nu cobora mai mai mult de 15%.
Raitingul lui Vladimir Putin este un pic mai mare, premierul rus are încrederea a 50% din cetățeni. Și când îți amintești că în semestrul trei al anului 2009 nivelul care indica sprijin pentru șeful executivului rus constituia 71%. În același timp de la începutul anului curent substanțial a sporit ”antiraitingul” – de la 13% până la 21%. Sondajul de opinie al FOP a fost efectuat în 204 localități din 64 de subiecte ale Federației Ruse. dle templates freefilm online


Categoria: International

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama