Finanțare europeană pentru cercetarea științifică la Cluj

Autor: Claudiu.Padurean din 28 octombrie 2013, Vizualizari: 1 174

194 de tineri cercetători, cu statut de doctoranzi, au beneficiat, timp de trei ani, de o finanțare europeană oferită pentru a concretiza diferite proiecte științifice. Timp de trei ani, tinerii doctoranzi au primit burse în valoare de 1.850 de lei pentru fiecare lună muncită în România. De asemenea, ei au primit burse în valoare de 4.200 de lei pentru fiecare lună din stagiile de pregătire cuprinse între trei și șase luni petrecute în străinătate.
Banii europeni au venit prin intermediul POSDRU. Valoarea finanțării nerambursabile a fost de 20.580.000 de lei, din Fondul Social European. Partenerii Universității Babeș-Bolyai au fost Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea din Viena și Universitatea din Regensburg. Munca celor 194 de doctoranzi a fost concretizată în peste 500 de lucrări științifice publicate în diferite reviste de relevanță internațională.

În timpul conferinței de închidere, unii dintre tinerii doctoranzi s-au plâns de birocrația excesivă și de faptul că unele burse au fost plătite cu întârziere. Prorectorul Universității Babeș-Bolyai, Rudolf Graf, a recunoscut existența acestor probleme și a spus protestul tinerilor doctoranzi este și expresia implicării lor în acest proiect. El a adăugat că, în prezent, Universitatea Babeș-Bolyai este singura universitate care și-a achitat integral obligațiile financiare asumate prin acest proiect. De asemenea, profesorul Rudolf Graf a adăugat că unele dintre tezele publicate au o valoare excepțională, recunoscută ca atare și de partenerii străini.

La rândul său, Andrei Kelemen, membru în echipa proiectului și, totodată, director executiv în cadrul clusterului Cluj IT, a declarat că există un interes tot mai mare din partea firmelor private pentru cercetarea avansată și pentru modul în care aceasta poate fi transferată în industrie. El a amintit și de faptul că tot mai multe companii oferă burse private doctoranzilor de la Universitatea Babeș-Bolyai. ”Mediul privat este extrem de pragmatic. Dacă aceste companii sunt dispuse să finanțeze o cercetare, este clar că ele se așteaptă și la rezultate”, a spus Andrei Kelemen. dle templates freefilm online


Categoria: Economie

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama