Constantin Dinu Ilea – omagiu plastic la Muzeul de Artă din Cluj

Autor: daniel.sarbu din 22 martie 2010, Vizualizari: 2044

Constantin Dinu Ilea – omagiu plastic la Muzeul de Artă din Cluj
La Muzeul de Artă din Cluj-Napoca este deschisă expoziția de de pictură omagială Constantin Dinu Ilea. Expoziția este organizată în cadrul proiectului “Centenar la Muzeu” dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea unor importanți artiști români, ale căror lucrări sunt prezente în colecțiile Muzeului de Artă din Cluj. Cu acest proiect muzeul clujean lansează un program amplu de valorificare prin expoziții a propriului patrimoniu de artă, prin care vor fi prezentate publicului operele unor artiști reprezentativi pentru arta românească și universală sau vor fi semnalate mișcări artistice semnificative consemnate de istoria artei.
Artistul clujean Constantin Dinu Ilea (1910-1993) figurează cu 16 lucrări în patrimoniul Muzeului de Artă din Cluj, lucrări care concentrează motive plastice ce vin din lumea satului (Din străbuni, Vatra satului,), teme istorice (1877, 1907, 1918) sau mari personalități (Mihai Viteazu și Baba Novac, Avram Iancu, Constantin Brâncuși). Deși a participat la pictarea în frescă a Catedralei ortodoxe din Cluj și a bisericilor ortodoxe din cartierele Iosefin și Mehala din Timișoara, sau cea a bisericii ortodoxe din Anina, alături de renumiții profesori Catul Bogdan și Ioachim Miloia, artistul Constantin Dinu Ilea este cunoscut mai degrabă ca pictor de șevalet și ceramist, decât ca autor de frescă și decorațiuni murale. Numele lui Constantin Dinu Ilea se leagă fundamental de Școala de Arte Frumoase din Cluj și Timișoara, din perioada 1927-1937, regăsindu-se într-un grup valoros de artiști, precum Romul Ladea, Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Anastase Demian, Julius Podlipny, Alexandru Popp, aparținând corpului profesoral, dar și de colegii de generație, apropiați ca vârstă de profesorii lor, ptrecum Petre Abrudan, Fülöp Antal Andor, Kovács Péter, Coriolan Munteanu, Anton Lazăr, Virgil Fulicea, Nicolae Brana, Teodor Harșia, Lucia Piso-Ladea, Simion Mărcuș, Szervátiusz Jenő, Ion Vlasiu.

Amintiri și tablouri

În lucrările sale Constantin Dinu Ilea dă dovadă de o putere de abstractizare impresionantă, în care se simt inflexiuni clar constructiviste. Expoziția deschisă la muzeul clujean se adresează tuturor generațiilor de public, dar în special tinerilor iubitori de artă, care nu au avut ocazia să-și formeze o imagine despre opera acestui artist a cărui ultimă expoziție personală la Cluj a fost în 1975. Caracterul omagial și retrospectiv al expoziției este întregit de fotografii, documente, articole din presa vremii, cataloage de expoziție, alături și de filmul documentar realizat de artistul-fotograf Radu Constantin Ilea.


Categoria: Cultura

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.

Adaugati un comentariu

Nume:*
E-Mail:
Comentatiu:
Semi-evidentiat Text inclinat ÚÂÍÒÚ Text subliniat ÚÂÍÒÚ Text sters | Alinierea pe stanga Pe centru Ë†Ă‚ĂŒĂšïŁżĂ› Alinierea pe dreapta | Inserarea emoticonitelor Select color | Textul ascuns Inserarea citatului Transformarea textului dat din transliterare in chirilica Insert spoiler
Introduceti cele 2 cuvinte din imagine: *


Reclama

Reclama