România are COTEȚE la normele UE, scăpăm de infringement pentru găini

Autor: Ioan.Ciorca din 17 aprilie 2012, Vizualizari: 3059

România are COTEȚE la normele UE, scăpăm de infringement pentru găini
România ar putea fi singura din cele 13 țări atenționate de Comisia Europeană în legătură cu interzicerea cuștilor neîmbunătățite pentru găinile ouătoare față de care Bruxellesul va renunța la continuarea procedurii de infringement (încălcarea dreptului comunitar).
Comisia Europeană a transmis la sfârșitul lunii ianuarie notificări oficiale prin care invita 13 state membre, printre care și România, să pună în aplicare interdicția privind cuștile neîmbunătățite pentru găini ouătoare, care a intrat în vigoare la începutul acestui an. Statele vizate - Belgia, Bulgaria, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia și România - au avut la dispoziție două luni pentru a răspunde notificării Bruxellesului. În cazul în care acestea nu reacționează în mod satisfăcător, Comisia Europeană va trece la următoarea etapă a procedurii de infringement, cea a avizului motivat.
Din informațiile transmise până în prezent Comisiei Europene de către cele 13 țări vizate, datele provenite de la autoritățile de la București arată că România respectă prevederile Directivei europene 74/1999, a precizat luni, pentru Agerpres, Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate și protecția consumatorilor John Dalli. El a explicat că România este singura din respectivele țări care a transmis informații ce atestă conformarea la cerințele comunitare.
Frederic Vincent a precizat că Executivul UE analizează în prezent aceste date, dar că, în forma în care au fost trimise de România, ele par a indica faptul că Bucureștiul respectă cerințele Comisiei. 'Însă acest lucru trebuie confirmat' în urma analizării datelor de către CE, a adăugat el, precizând că Bruxellesul va anunța până la vară care vor fi țările vizate de continuarea procedurii de încălcare a dreptului comunitar. Dacă vor fi anunțate doar 12 țări, înseamnă că România și-a îndeplinit obligațiile, a subliniat Frederic Vincent.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat la 26 martie că pe teritoriul României nu mai există exploatații comerciale cu găini ouătoare în cuști neîmbunătățite.
Decizia politică de a interzice cuștile neîmbunătățite a fost luată în 1999. Statele membre au avut la dispoziție doisprezece ani pentru a asigura o trecere fără dificultăți la noul sistem și pentru a pune în aplicare directiva. Cu toate acestea, până la sfârșitul anului trecut, în ciuda apelurilor repetate lansate de către Comisie, cele 13 state membre menționate nu se conformaseră în mod corespunzător legislației UE.
Directiva europeană 74/1999 prevede că, de la 1 ianuarie 2012, toate găinile ouătoare trebuie să fie ținute în cuști 'îmbunătățite', cu spații suplimentare pentru cuibare, locuri de scormonit și stinghii, sau în sisteme alternative. Conform directivei, cuștile pot fi utilizate numai dacă fiecare găină dispune de cel puțin 750 cm2, de cuibar, de așternuturi de paie, de stinghii și dispozitive de scurtare a ghearelor, care să permită găinilor să-și satisfacă nevoile biologice și comportamentale.
Potrivit Comisiei Europene, nerespectarea de către statele membre a obligațiilor legale nu numai că afectează bunăstarea animalelor, dar poate duce, de asemenea, la distorsiuni ale pieței și la concurență neloială. Statele membre care permit încă utilizarea cuștilor neîmbunătățite creează un dezavantaj pentru fermele care au investit pentru a se conforma noilor măsuri, atrage atenția executivul european.
Sursa: REALITATEA.NET

Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.

Adaugati un comentariu

Nume:*
E-Mail:
Comentatiu:
Semi-evidentiat Text inclinat ÚÂÍÒÚ Text subliniat ÚÂÍÒÚ Text sters | Alinierea pe stanga Pe centru Ë†Ă‚ĂŒĂšïŁżĂ› Alinierea pe dreapta | Inserarea emoticonitelor Select color | Textul ascuns Inserarea citatului Transformarea textului dat din transliterare in chirilica Insert spoiler
Introduceti cele 2 cuvinte din imagine: *


Reclama

Reclama