RL: Occidentul ridică sancțiunile impuse Iranului

Autor: Claudiu.Padurean din 15 ianuarie 2016, Vizualizari: 384

RL: Occidentul ridică sancțiunile impuse IranuluiRidicarea sancțiunilor Occidentului impuse Iranului de un deceniu din cauza programului său nuclear nu va avea efecte doar pentru economia iraniană, ci și pe ansamblul economiei mondiale, cu uriașe consecințe în special pe piața petrolului, scrie publicația britanică The Guardian. Ridicarea sancțiunilor, care pune capăt embargoului UE asupra importurilor de petrol iranian, va avea enorme repercusiuni la scară internațională, Teheranul urmând să adauge imediat aproape o jumătate milion de barili pe zi la exporturile sale de brut. Ceea ce va afecta căderea prețurilor petrolului pe o piață deja lovită de o ofertă excedentară, scrie RomaniaLibera.ro.
Este momentul când oamenii obișnuiți din Iran vor începe să resimtă impactul acordului nuclear - încheiat de țara lor cu marile puteri mondiale la Viena vara trecut㠖 în viața cotidiană, cu băncile iraniene restabilind conexiunile cu sistemul financiar european și întreprinderile private concretizând oportunități de afa­ceri fără teama sancțiunilor din partea Occidentului. Abbas Araqchi, adjunctul ministrului iranian de Externe și negociator principal în negocierile nucleare, a declarat miercuri că inspectorii AIEA au fost la Teheran pentru a verifica dacă Iranul și-a îndeplinit toate obligațiunile în virtutea acordului nuclear, inclusiv debranșarea miilor de centrifuge și diminuarea stocului de uraniu slab îmbogățit.

Un raport al AIEA va declanșa anunțarea „zilei punerii în lucru”, când va intra în vigoare ridicarea sancțiunilor de către SUA și UE, ca și toate rezoluțiile ONU precedente, legate de programul nuclear iranian. Teheranul așteaptă ca toate acestea să se producă sâmbătă sau duminică, după o declarație comună așteptată între ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, și liderul diplomației europene, Federica Mogherini.

La Washington, John Kerry, secretarul de Stat american, a declarat că intrarea în vigoare a acordului nuclear este previzibilă pentru următoarele zile. „Așa cum s-a convenit, Iranul este acum pe calea cea bună privind dezmembrarea alementelor esențiale ale instalațiilor nucleare.Calandrul reactorului nuclear pentru plutoniu nu este funcțional și în viitoarele ore va fi umplut cu beton și distrus. Stocurile Iranului de uraniu îmbogățit au fost livrate Rusiei pentru tratarea lor. Acest transfer a constituit o parte importantă a a ecuației tehnice pentru anularea pe termen de 10 ani a spectrului ca Iranul să poată deține arma nucleară care ar fi o amenințare la securitatea Orientului Mijlociu și a păcii mondiale. Iranul a acceptat îndeplinirea acestor etape, convenind că nu va construi această armă”.

De asemenea, Kerry a mul­țumit Iranului pentru eli­bera­rea rapidă a celor 10 militari americani, capturați marți de Gardienii Revoluției în apele teritoriale iraniene și a su­bliniat c㠄rezolvarea pașnică și eficace” a problemei a fost „o mărturie” a rolului esențial al diplomației „între cele două țări, ceea ce era de negândit acum cinci ani”.

Ali Vaez, analist senior la Iran International Crisis Group a declarat că lumea se confruntă cu „etapa cea mai importantă în punerea în funcție a acordului nuclear, momentul adevărului”. „Momentul în care Iranul părăsește statutul de țara cea mai sancționată din lume pentru cel de țara cea mai supravegheată din lume în ce privește activitățile sale nucleare”. Potrivit lui Vaez, ridicarea sancțiunilor va fi privită în mod special pentru că Occidentul nu a încercat niciodată dezmembrarea unei astfel de rețele complexe prevăzută cu măsuri punitive. „Sancțiunile care au fost impuse Iranului sunt atât de complicate încât este foarte interesant să vezi cum autoritățile americane vor gestiona ameliorarea sancțiunilor”.

Sancțiunile SUA contra Ira­nului care nu sunt legate de programul nuclear vor rămâne în funcțiune, iar Vaez prevede că guvernul președintelui Hassan Rohani nu va permite rialului, moneda națională, să se aprecieze instantaneu, pentru că dorește să dea un nou elan al bazei industriale a țării și a exporturilor capacităților ne-petroliere.

Citiți mai mult AICI


Categoria: International

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.

Adaugati un comentariu

Nume:*
E-Mail:
Comentatiu:
Semi-evidentiat Text inclinat ÚÂÍÒÚ Text subliniat ÚÂÍÒÚ Text sters | Alinierea pe stanga Pe centru Ë†Ă‚ĂŒĂšïŁżĂ› Alinierea pe dreapta | Inserarea emoticonitelor Select color | Textul ascuns Inserarea citatului Transformarea textului dat din transliterare in chirilica Insert spoiler
Introduceti cele 2 cuvinte din imagine: *


Reclama

Reclama