Aurelia Cristea îl interpelează pe Dacian Cioloș: „S-au făcut nereguli guvernamentale în materie de tutun!”

Autor: invitati din 24 ianuarie 2016, Vizualizari: 511

Deputatul PSD Aurelia Cristea i-a trimis, duminică, o interpelare scrisă premierului Dacian Cioloș, pentru a analiza „în regim de urgență, activitățile desfășurate în cadrul Comitetului interministerial pentru controlul consumului de tutun, înființat prin Hotărârea Guvernului nr.776/2015”. Deputatul solicită publicarea imediată a stenogramei întâlnirii Comitetului din 18 ianuarie 2016 și solicită o anchetă a Corpului de Control cu privire la posibile conflicte de interese ale reprezentanților autorităților în acest organism: „înțelegerea noastră este că s-au facut afirmații de o gravitate extremă, de către unii din membrii comitetului”.

Comitetul interministerial a fost înființat de către guvernul Ponta, cu scopul principal și bine determinat de a coordona procesul de transpunere în România a prevederilor legislației europene privind fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și produselor conexe.

„Odată cu instalarea guvernului condus de dumneavoastră și cu modificarea componenței Comitetului interministerial pentru controlul consumului de tutun, ca urmare a schimbărilor intervenite în cadrul unor ministere reprezentate în cadrul comitetului, am constatat, cu îngrijorare, o modificare a atitudinii Comitetului interministerial în ceea ce privește implementarea de către România a Directivei 2014/40/EU în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și produselor conexe, în sensul blocării implementării acesteia și cu asumarea fățișă a intrării României în procedura de infringement a normelor comunitare, în condițiile în care aplicarea directivei poate avea loc fără probleme din mai 2016. De asemenea, această atitudine încalcă flagrant legea 332/2005, cea prin care România s-a angajat ferm în eforturile de combatere a consumului de tutun”, afirmă în interpelare președintele PSD Cluj-Napoca, Aurelia Cristea.

Practic, afirmă Aurelia Cristea, reprezentanți ai unor autorități publice, s-au raliat fără rezerve poziției susținute de către industria tutunului, care urmărește să amâne aplicarea în România a Directivei 2014/40/EU.

„Modul în care se desfășoară activitățile din cadrul Comitetului interministerial pentru controlul consumului de tutun denotă ingerința industriei tutunului în activitatea acestuia și influențarea procesului legislativ pentru a răspunde cerințelor acestei industrii. Astfel la întâlnirea Comitetului din data de 18 ianuarie 2016, unde au fost prezenți reprezentanții industriei tutunului, aceștia au afirmat că au influențat procesul legislativ în momente decisive, așa cum a fost blocarea promulgării Legii privind modificarea și completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și controlul consumului produselor din tutun”, se arata în interpelare.

În acest context, deputatul solicită publicarea stenogramei întâlnirii Comitetului interministerial (CI) pentru controlul consumului de tutun din data de 18 ianuarie 2016, precum și realizarea imediată, de către Corpul de Control al Primului Ministru, a unui control detaliat cu privire la activitatea CI pentru controlul consumului de tutun, inclusiv în ceea ce privește reprezentanții autorităților publice în acest comitet și conflictele de interese în care aceștia s-ar putea afla.
Aurelia Cristea îl interpelează pe Dacian Cioloș: „S-au făcut nereguli guvernamentale în materie de tutun!”


Categoria: Politica

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.

Adaugati un comentariu

Nume:*
E-Mail:
Comentatiu:
Semi-evidentiat Text inclinat ÚÂÍÒÚ Text subliniat ÚÂÍÒÚ Text sters | Alinierea pe stanga Pe centru Ë†Ă‚ĂŒĂšïŁżĂ› Alinierea pe dreapta | Inserarea emoticonitelor Select color | Textul ascuns Inserarea citatului Transformarea textului dat din transliterare in chirilica Insert spoiler
Introduceti cele 2 cuvinte din imagine: *


Reclama

Reclama