RL: Norvegia reformează sistemul de protecție a copilului

Autor: Claudiu.Padurean din 24 ianuarie 2016, Vizualizari: 341

Senatorul Titus Corlățean a afirmat, după vizita delegației parlamentare române în Norvegia, că în această țară a fost demarat un proces de reformă legislativă și instituțională în privința protecției copilului, potrivit RomaniaLibera.ro.
"Cred că percepția autorităților norvegiene după această vizită, după conținutul discuțiilor, lucrurile vor fi privite și înțelese altfel. (...) Ni s-a confirmat că s-a demarat un proces de reformă a acestei instituții despre care până alaltăieri ni se spunea că este o instituție impecabilă. O reformă și legislativă și instituțională. (...) În materia drepturilor omului s-a întâmplat un lucru fundamental în ultimii 20 de ani. Niciun stat nu mai este deplin suveran să facă ceea ce dorește în plan intern în materia drepturilor omului", a afirmat Titus Corlățean, sâmbătă, potrivit Agerpres.

La rândul său, senatorul Marian Vasiliev a spus că deja s-a constituit o comisie care să lucreze la schimbarea legii protecției copilului în Norvegia și 'mai mult decât atât, se gândesc să înființeze un tribunal al familiei, care să înlocuiască, ca și decizie, o instituție judecătorească și să înlocuiască deciziile aproape finale ale Barnevernet'.

Corlățean a precizat că delegația parlamentară le-a prezentat autorităților norvegiene o listă cu "măsuri disproporționate și elemente de conduită abuzivă din partea Barnevernet și chestiuni de viciere a unor proceduri".

El a afirmat că măsura de separare a copiilor luată în cazul familiei Bodnariu a fost luată "fără niciun pas intermediar, fără niciun fel de investigare socială corectă la fața locului, fără consiliere psihologică".

"Sunt chestiuni foarte serioase pe care noi le-am prezentat și autoritățile norvegiene. Fac meseria asta de vreo 22 de ani. A fost una dintre cele mai grele, mai complicate acțiuni de politică externă pe care le-am făcut, vreau însă să marchez faptul că a fost o deschidere a autorităților norvegiene la care nu m-am așteptat (...) Suntem convinși în ceea ce privește corectitudinea acestei cauze și eu cred că autoritățile norvegiene cu care am avut un dialog extrem de corect și de deschis au înțeles că această solidaritate a societății românești va merge va departe și se va adânci, și vor fi mai departe și vor fi în continuare și proteste de stradă și demersuri pe lângă parlamente naționale și mecanisme europene care se pun in funcție pentru că aproape toți membrii familiei Bodnariu (n.r. mai puțin Ruth - mama) sunt cetățeni ai UE și Norvegia trebuie să țină cont și de acest aspect", a adăugat Corlățean.

În perioada 20-22 ianuarie, o delegație a Camerei Deputaților, condusă de vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Mircea Dolha, din care au făcut parte deputații Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane și o delegație a Senatului alcătuită din senatorii Titus Corlățean, Ben-Oni Ardelean și Marian Vasiliev au efectuat o vizită de lucru în Norvegia.


Categoria: International

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.

Adaugati un comentariu

Nume:*
E-Mail:
Comentatiu:
Semi-evidentiat Text inclinat ÚÂÍÒÚ Text subliniat ÚÂÍÒÚ Text sters | Alinierea pe stanga Pe centru Ë†Ă‚ĂŒĂšïŁżĂ› Alinierea pe dreapta | Inserarea emoticonitelor Select color | Textul ascuns Inserarea citatului Transformarea textului dat din transliterare in chirilica Insert spoiler
Introduceti cele 2 cuvinte din imagine: *


Reclama

Reclama