RL: Protestele de amploare continuă în Republica Moldova

Autor: Claudiu.Padurean din 25 ianuarie 2016, Vizualizari: 403

RL: Protestele de amploare continuă în Republica MoldovaAproximativ 40.000 de oameni au manifes­tat din nou la Chi­șinău, ieri cerând alegeri anticipate în Republica Moldova, protestarii fiind în continuare nemulțumiți de modul cum a fost investit Guvernul condus de Pavel Filip. “Poporul e cu noi: el nu vrea să susțină oligarhii și autoritățile criminale”, a declarat unul dintre liderii opoziției, Andrei Năstase, potrivit Agerpres.
Manifestanții - proveniți din rândurile forțelor politice de stânga, dar și de dreapta, atât ­pro-europene, cât și pro-ruse - și-au exprimat furia față de corupția endemică în rândurile puterii și față de influența oligarhului Vlad Plahotniuc care, în opinia lor, “trage sforile” guvernării. O altă manifestație era pre­vă­zută pentru susținerea autorităților, dar a fost anulată în ultimul moment deoarece organizatorii s-au temut să nu aibă loc ciocniri între cele două tabere, potrivit RomaniaLibera.ro.

Această țară săracă cu 3,5 mili­oane de locuitori, situată între Ucraina și România, traversează o criză politică de la descoperirea în aprilie anul trecut a ­unei imense fraude financiare: dispariția din sistemul bancar a peste un miliard de dolari, ceea ce echivalează cu 15% din produsul intern brut al Republicii Moldova, notează agenția de știri AFP. Acest scandal, care a declanșat primele manifestații de amploare, a dus la arestarea în octombrie 2015 a fostului prim-ministru Vlad Filat, suspectat că a deturnat 250 de mili­oane de dolari.

Desemnarea miercurea tre­cută a unui nou guvern, al treilea în mai puțin de un an, nu a făcut decât să alimenteze mișcările de protest. Imediat după acest moment, protestatarii au încercat să intre în clădirea parlamentului pentru a întrerupe ceremonia de învestitură a guvernului, ceea ce a determinat Uniunea Europeană să lanseze un apel la calm.

Republica Moldova este ade­sea considerată ca un teren de confruntări între Uniunea Europeană și Rusia, mai ales după încheierea acordului de asociere la UE în 2014, fapt ce a provocat furia Moscovei, relatează agenția de știri.

Potrivit acesteia, 78% din populația acestei țări este de naționalitate română, iar minoritățile rusă și ucraineană reprezintă circa 14%. Cu toate acestea, la manifes­tațiile recente au fost alături la proteste pro-europeni și pro-ruși, de dreapta cât și de stânga, toți acuzând majoritatea actuală că folosește retorica pro-europeană pentru a-și camufla corupția.

Citiți mai mult AICI


Categoria: International

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.

Adaugati un comentariu

Nume:*
E-Mail:
Comentatiu:
Semi-evidentiat Text inclinat ÚÂÍÒÚ Text subliniat ÚÂÍÒÚ Text sters | Alinierea pe stanga Pe centru Ë†Ă‚ĂŒĂšïŁżĂ› Alinierea pe dreapta | Inserarea emoticonitelor Select color | Textul ascuns Inserarea citatului Transformarea textului dat din transliterare in chirilica Insert spoiler
Introduceti cele 2 cuvinte din imagine: *


Reclama

Reclama