RL: Petrolul, sub 20 de dolari barilul

Autor: Claudiu.Padurean din 26 ianuarie 2016, Vizualizari: 362

RL: Petrolul, sub 20 de dolari barilulCursul petrolului nu a încetat să piardă teren. Tendința de scădere a prețurilor s-a accentuat rapid în ultima vreme, cu consecințe de încetinire a economiei chineze și ruse. De câteva luni, a încetinit și economia mondială, iar la Forumul de la Davos mai-marii lumii și-au exprimat temerea unei posibile noi crize la nivel planetar, potrivit RomaniaLibera.ro.

Căderea prețurilor mondiale de petrol ar putea atinge cel mai jos nivel în primul trimestru al anului 2016, chiar dacă prețurile sunt susceptibile să rămână scăzute pentru următorii doi ani, consideră Bob Dudley, de la British Petroleum. El a precizat pentru BBC c㠄este necesar un echilibru mai natural între ofertă și cerere pentru a reveni în al doilea și al treilea trimestru ale acestui an, după care nivelurile stocurilor ar putea începe să se disipeze”. Prețurile vor rămâne scăzute multă vreme, așa cum am spus, și cred că tendința va dura cel puțin doi ani, a mai declarat Bob Dudley.

La rândul ei, Agenția Internațională a Energiei (AIE), care a publicat un raport în care a revizuit la bază previziunea sa privind cererea mondială în 2016, estimează că oferta de brut va rămâne excedentară și în acest an din cauza creșterii producției în Iran, iar în acest caz crește presiunea asupra scăderii prețurilor aurului negru. Și, „prețurile ar putea să scadă mai mult”, subliniază AIE. Agenția sublinia luna trecută că prețul barilului va urca la 80 dolari abia în... 2020, când este posibilă reechilibrarea pieței petroliere. AIE, care depinde de Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), recunoaște că o lungă perioadă de prețuri scăzute va fi benefică pentru consumatori, dar riscă să antreneze temeri asupra securității energetice, crescând dependența de un număr restrâns de producători cu prețuri mici, ca Arabia Saudită. AIE consideră că OPEC va continua să joace un rol central în lumea petrolului. Partea sa de piață va crește până în 2020 la 41%, în timp ce a celorlalte țări (Rusia, Norvegia, SUA etc.) va stagna.

Petrolul nu suferă doar din cauza scăderii cererii din partea Chinei, a doua putere economică și al doilea consumator de brut al planetei, dar încă departe în spatele SUA. Suferă datorită unei superabundențe a producției petromonarhiilor din Golful Arabo-Persic și a oilmen americani, care continuă să pompeze hidrocarburi de șist în mare cantitate în pofida scăderii prețurilor cu peste 70%, față de vârful din iunie 2014 (114 dolari barilul). Fără a mai vorbi despre revenirea pe piață a petrolului iranian în 2016, după acordul nuclear cu marile puteri.

La schimburile electronice în Asia, miercurea trecută, barilul de brut american a fost în degringoladă, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, sub pragul de 28 dolari, ceea ce a dus la căderea burselor mondiale. În susținerea acestei anticipări de bază, autorii raportului au evidențiat temperaturile extrem de blânde ale începutului iernii în Japonia, în Europa și în SUA. Și mai ales au menționat, pe fondul triptic al ofertei excepționale, stocurile supradimensionate și purtătoare de o mulțime de vești proaste economice, lovituri care afectează economiile chineză, rusă și braziliană, prin scăderea prețurilor.

Umbra Iranului planează peste prețul barilului. Odată cu intrarea în vigoare în week-endul trecut a acordului nuclear care înseamnă sfârșitul sancțiunilor economice și financiare impuse de Occident Iranului, producția mondială ar putea crește cu circa 300.000 barili pe zi (bpz) până la finele primului trimestru, potrivit AIE. Teheranul intenționează să își crească producția la 500.000 bpz, așa cum a declarat ministrul iranian al Petrolului.

Citiți mai mult AICI


Categoria: Economie

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.

Adaugati un comentariu

Nume:*
E-Mail:
Comentatiu:
Semi-evidentiat Text inclinat ÚÂÍÒÚ Text subliniat ÚÂÍÒÚ Text sters | Alinierea pe stanga Pe centru Ë†Ă‚ĂŒĂšïŁżĂ› Alinierea pe dreapta | Inserarea emoticonitelor Select color | Textul ascuns Inserarea citatului Transformarea textului dat din transliterare in chirilica Insert spoiler
Introduceti cele 2 cuvinte din imagine: *


Reclama

Reclama