Sirienii de pe strada mea…

Autor: invitati din 28 ianuarie 2016, Vizualizari: 397

De Dan Luca, Bruxelles

Conflictul din Siria a pus Europa în fața unei situații fãrã precedent, criza refugiaților. Zecile de mii de sirieni veniți pe continent trebuie integrați progresiv și poate prea puțin se discutã despre acest subiect. Iar când observãm cã vorbim de mii de copii, unii fãrã pãrinți, situația meritã întreaga atenție.
Vreau sã prezint aici un mod de abordare referitor la integrarea copiilor sirieni în Belgia, mai precis în Flandra. În orașelul în care locuiesc, fiecare școalã are o cotã de copii cãrora trebuie sã le ofere educație. Inițiat acești copii - subiniez orfani, proveniți din zone de conflict, cu traume enorme - au fost plasați în centre speciale, iar prioritatea a fost învãțarea limbii olandeze, limba oficialã a zonei în care trãiesc acum. Dupã câteva luni se trece la nivelul urmator. La școala unde studiazã copiii mei – și probabil în multe alte școli din Flandra -, s-a format o "clasã nouã", cu un profesor nou, care conține 8 copii cu vârste între 6 și 12 ani (practic clasele I-VI, dupã sistemul belgian). Pentru început "noii copii, din noua clasã" (nimeni nu îi numeste sirieni) participã doar marginal la activitãțile celorlalți copii din scoalã (sport, pauze, cantinã), dar treptat se va face integrarea. Depinde desigur de nivelul de întelegere al limbii olandeze, nivelului de educație. Se preconizeazã cã din anul școlar 2016/17 acești copii sã fie alocați claselor corespunzãtoare vârstei fiecãruia.

Profesorii din Flandra trateazã cu mare seriozitate acest subiect, o adevaratã strategie de comunicare internã fiind lansatã (parinți, copii, etc). Copiii belgieni sunt entuziasmati de noii lor colegi și asta este foarte bine. Sper din toatã inima sã fie un real succes acest proiect de integrare.
Sursa: http://www.casaeuropei.blogspot.be/2016/01/sirienii-de-pe-strada-mea.html" target=_blank rel="nofollow">http://www.casaeuropei.blogspot.be/2016/01/sirienii-de-pe-strada-mea.html

Categoria: Opinii

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.

Adaugati un comentariu

Nume:*
E-Mail:
Comentatiu:
Semi-evidentiat Text inclinat ÚÂÍÒÚ Text subliniat ÚÂÍÒÚ Text sters | Alinierea pe stanga Pe centru Ë†Ă‚ĂŒĂšïŁżĂ› Alinierea pe dreapta | Inserarea emoticonitelor Select color | Textul ascuns Inserarea citatului Transformarea textului dat din transliterare in chirilica Insert spoiler
Introduceti cele 2 cuvinte din imagine: *


Reclama

Reclama