Mii de femei au beneficiat de mamografii, teste Babeș-Papanicolau și HPV gratuite

Autor: bianca.padurean din 5 februarie 2016, Vizualizari: 497

Mii de femei au beneficiat de mamografii, teste Babeș-Papanicolau și HPV gratuitePeste 5000 de femei au fost, până acum, beneficiarele unui proiect finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian, prin care sunt făcute în mod gratuit 10.000 de mamografii, teste Babeș-Papanicolau și HPV. Cu ajutorul acestor teste au fost depistate la timp cazuri de cancer în diferite stadii, dar și au redat liniștea altor mii de femei.
Acest proiect se bucură și de o largă susținere din partea societăți civile, prin intermediul Organizatiei Femeilor Social Democratate Cluj, în parteneriat cu Institutul de Mediere Negociere și Arbitraj (IMNA). Aceste două organizații, sprijină în baza unui protocol de colaborare, încheiat cu Institutul Oncologic" Prof. Dr. Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca (IOCN), Programul CEDICROM, care are ca scop prevenirea și combaterea cancerului mamar și de col uterin. “Voluntarii acestor organizații identifică persoanele care doresc să beneficieze de acest program, întocmesc liste de programări pentru acestea și facilitează accesul echipelor mobile ale IOCN în mediul rural”, a declarat Laura Elena Pop Chiorean, președinte al OFSD, și, totodată, vicepreședinte al Crucii Roșii România.

Testele Babeș-Papanicolau se adresează femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani, testele HPV femeilor între 30 și 64 de ani, iar mamografiile femeilor cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani.

Aceste teste și analize sunt oferite gratuit, în condițiile în care acestea costă între 200 și 400 de lei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. Aproximativ 7,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului în întreaga lume, iar dintre aceștia, 4 milioane mor prematur (la vârste între 30-69 de ani). OMS precizează că 1,5 milioane de persoane care suferă de această boală ar putea fi salvate, dacă ar fi luate măsuri decisive pentru a atinge obiectivul OMS ''25 by 25'': reducerea deceselor premature prin boli netransmisibile cu 25% până în anul 2025. La nivel mondial, este estimată o creștere a îmbolnăvirilor, ajungând la 19,3 milioane de cazuri (pe an) în 2025, comparativ cu 14,1 milioane în 2012.

Programari pentru a putea beneficia de acest program pot fi făcute la adresele ofsdcluj@gmail.com sau imna.mediere@gmail.com.cluj.


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.

Adaugati un comentariu

Nume:*
E-Mail:
Comentatiu:
Semi-evidentiat Text inclinat ÚÂÍÒÚ Text subliniat ÚÂÍÒÚ Text sters | Alinierea pe stanga Pe centru Ë†Ă‚ĂŒĂšïŁżĂ› Alinierea pe dreapta | Inserarea emoticonitelor Select color | Textul ascuns Inserarea citatului Transformarea textului dat din transliterare in chirilica Insert spoiler
Introduceti cele 2 cuvinte din imagine: *


Reclama

Reclama