RFI: SMURD Cluj are nevoie de resuscitare

Autor: bianca.padurean din 24 februarie 2016, Vizualizari: 376

RFI: SMURD Cluj are nevoie de resuscitareStrigăt de ajutor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, care are ambulanțe prea vechi pentru a funcționa în condiții optime. Autospecialele SMURD se defectează frecvent, uneori chiar și în timpul intervențiilor. Conducerea ISU cere înlocuirea parcului auto cât mai repede, pentru a nu fi un pericol pentru pacienții asistați.
Toate cele 15 autospeciale folosite, în prezent, de SMURD Cluj trebuiau casate, unele de ani buni, deoarece au depășit perioada maximă de utilizare în condiții optime. Pentru că sunt folosite, mașinile se defectează des, uneori chiar de câteva ori pe zi, spune Adela Golea, medical-șef al SMURD Cluj.
“Amblanță cu pacient intubat în ea, în mers, motorul a avut probleme, s-a oprit, a luat foc și a trebuit schimbată cu altă mașină. A fost zi în care ni s-au stricat și trei ambulanțe”, a declarat medicul Adela Golea.

Inspectorul-șef al ISU Cluj, colonelul Ion Moldovan a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la înnoirea parcului auto al SMURD Cluj.
“Vom fi în imposibilitatea de a executa intervențiile zilnice”, avertizează colonelul Molovan.
Din cele 15 autospeciale de prim ajutor ale SMURD Cluj, doar cinci sunt dotate cu aparatură medicală pentru terapie intensivă. Două dintre acestea sunt trimise pe teren la intervenții, în primă fază, iar trei sunt ținute de rezervă, în cazul în care primele două s-ar defecta. Motivul pentru care ambulanțele clujene se defectază des este faptul că acestea au depășit demult perioada optimă de folosire, care în cazul acestor autospeciale este de doar 5 sau 6 ani. Însă cele mai multe mașini au între 7 și 9 ani de folosință. Un alt motiv al defectărilor repetate este numărul mare de intervenții la care mașinile trebuie să facă față. Doar anul trecut, SMURD Cluj a făcut aproape 12.500 de intervenții, ceea ce înseamnă între 39 și 42 de cazuri preluate pe zi. Cele mai multe solicitări, peste 1400 au fost înregistrate anul trecut, în luna august, când a avut loc și festivalul Untold, spune șeful ISU Cluj, Ion Moldovan. Și în cazul mașinilor pompierilor, mai mult de jumătate sunt învechite și trebuiau scoase din uz. Potrivit conducerii ISU Cluj, anul trecut instituția ar fi trebuit să primească ambulanțe noi de la Ministerul Sănătății, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Totuși, o gură de oxigen au fost achizițiile de echipamente din bani europeni, care au putut fi posibilă prin Planul Operațional Regional. Nici la capitolul personal ISU Cluj nu stă mai bine. Ca să funcționeze la capacitate maximă, ar avea nevoie de 900 de angajați, în condițiile în care acum dispune de aproximativ 700. Deși ar avea nevoie de 200 de oameni, vestea bună este că, în perioada următoare, vor fi, totuși, scoase la concurs 20 de posturi.

Ascultați reportajul pe rfi.ro.
Sursa: sursa foto: www.fundatiapentrusmurd.ro

Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.

Adaugati un comentariu

Nume:*
E-Mail:
Comentatiu:
Semi-evidentiat Text inclinat ÚÂÍÒÚ Text subliniat ÚÂÍÒÚ Text sters | Alinierea pe stanga Pe centru Ë†Ă‚ĂŒĂšïŁżĂ› Alinierea pe dreapta | Inserarea emoticonitelor Select color | Textul ascuns Inserarea citatului Transformarea textului dat din transliterare in chirilica Insert spoiler
Introduceti cele 2 cuvinte din imagine: *


Reclama

Reclama