Decanii facultăților de medicină din România cer Ministerului Educației introducerea lecțiilor pentru sănătate în școli

Autor: bianca.padurean din 7 martie 2016, Vizualizari: 1394

Decanii facultăților de medicină din România cer Ministerului Educației introducerea lecțiilor pentru sănătate în școliPreședintele Asociației Decanilor Facultăților de Medicină din România, prof. dr. Anca Buzoianu, a declarat la Cluj că organizația pe care o conduce a cerut, în mod oficial, Ministerului Educației Naționale introducerea în curicula națională, la clasele I-IV, a lecțiilor de educație pentru sănătate.
Anca Buzoianu a declarat că incidența unor boli ar fi mult mai mică dacă elevii ar fi educație pentru prevenție, încă de la cele mai mici vârste. Ea a dat exemplul țărilor nordice, care au introdus educația pentru sănătate încă din anii ’70. “Ca rezultat a acestui fapt, este lucru dovedit statistic faptul că după 30 de ani, a scăzut incidența bolilor cardio-vasculare în aceste țări”, a exemplificat Anca Buzoianu puterea educației timpurie. Aceaste declarații au fost făcute în cadrul evenimentului „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia”, care a avut loc la Cluj-Napoca. Potrivit participanților la această conferință, prevenția și informarea corectă poate face minuni și în cazul cancerului mamar sau al celui ovarian.

În România 1 din 5 femei află că are cancer mamar atunci când boala este deja în stadiul II sau III. În ceea ce privește cancerul ovarian, în majoritatea cazurilor diagnosticarea se face într-un stadiu avansat al maladiei. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian au șansa de a supraviețui 5 ani de la momentul diagnosticului, comparativ cu până la 89% dintre pacientele diagnosticate cu cancer de sân.

Descoperite la timp, atât în cancerele de sân cât și în cele de ovar se poate interveni mai eficient, șansele de supraviețuire sunt mai mari, iar impactul pe care îl au asupra calității vieții femeilor afectate, mai redus.

Efectuarea controalelor medicale periodic și informarea constantă sunt măsuri pe care fiecare femeie ar trebui să le ia pentru a-și proteja sănătatea și pentru a depista eventuale afecțiuni în stadii incipiente, potrivit specialiștilor.


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.

Adaugati un comentariu

Nume:*
E-Mail:
Comentatiu:
Semi-evidentiat Text inclinat ÚÂÍÒÚ Text subliniat ÚÂÍÒÚ Text sters | Alinierea pe stanga Pe centru Ë†Ă‚ĂŒĂšïŁżĂ› Alinierea pe dreapta | Inserarea emoticonitelor Select color | Textul ascuns Inserarea citatului Transformarea textului dat din transliterare in chirilica Insert spoiler
Introduceti cele 2 cuvinte din imagine: *


Reclama

Reclama