Liderul PPMT propune UDMR formarea unui partid electoral al maghiarilor. Numele ar urma să fie Uniunea Maghiarilor Ardeleni

Autor: Claudiu.Padurean din 14 ianuarie 2016, Vizualizari: 637

Liderul PPMT propune UDMR formarea unui partid electoral al maghiarilor. Numele ar urma să fie Uniunea Maghiarilor ArdeleniPreședintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Zsolt Szilagy, a anunțat că propune UDMR formarea unui partid electoral al comunității maghiare. În opinia sa, acest nou partid ar urma să aibă rolul de a permite formațiunilor politice ale maghiarilor ardeleni să își desemneze candidați pe liste comune, atât la alegerile locale, cât și la cele generale și, în același timp, să evite prevederile legii electorale care stabilesc un prag electoral mai ridicat pentru alianțele politice sau electorale. Astfel, pentru un partid politic pragul electoral este de cinci la sută, în timp ce pentru o alianță, pragul electoral este de opt la sută.
Zsolt Szilagyi a precizat că, dacă ideea sa va fi acceptată, UDMR va avea ponderea cea mai mare în desemnarea candidaților. Zsolt Szilagyi a propus pentru noul partid electoral numele de Uniunea Maghiarilor Ardeleni. El crede că acest partid ar trebui să desemneze candidați comuni ai maghiarilor ardeleni în alegerile locale, în localitățile în care maghiarii sunt sub 10 la sută din totalul populației, precum și la alegerile parlamentare. În localitățile în care ponderea maghiarilor este mai mare de 10 la sută, Zsolt Szilagyi propune ca fiecare partid maghiar să își desemneze candidați proprii.

Potrivit liderului PPMT, dacă ideea sa va fi adoptată, va trebui modificată și legea electorală, pentru a permite aleșilor locali desemnați pe listele comune ale posibilului partid electoral să revină apoi în formațiunile din care provin. Acest lucru este important pentru a păstra pluralismul politic în comunitatea maghiarilor ardeleni, mai spune Zsolt Szilagyi. ”Numărul partidelor este un lucru normal pentru o comunitate ca a noastră, nu un atentat la unitatea comunității. Partidul electoral ar trebui să rămână deschis și altor actori politici. Dacă acum există PPMT, UDMR și PCM, este posibil ca pe viitor să apară și alți actori politici”, a spus Zsolt Szilagyi.

Președintele PPMT a precizat că ideea va fi discutată în cadrul unei întâlniri pe care o va avea cu președintele UDMR, Hunor Kelemen, în a doua jumătate a acestei luni. Zsolt Szilagyi a mai propus liderului UDMR armonizarea conceptelor de autonomie propuse de diferite organizații ale comunității maghiare, dar și să lupte împreună pentru retrocedarea bunurilor membrilor comunității maghiare confiscate în timpul comunismului. O altă propunere se referă la excluderea de pe listele de candidați a persoanelor cu probleme penale sau de integritate, dar și formarea unei fundații care să administreze separat de decizia politicului fondurile alocate comunității maghiare de Guvernele din București și din Budapesta. Zsolt Szilagyi a afirmat că, în acest an, comunitatea maghiară va primi din bugetul de stat al României aproximativ cinci milioane de euro pentru finanțarea unor proiecte culturale.dle templates freefilm online


Categoria: Politica

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama