Mii de femei au beneficiat de mamografii, teste Babeş-Papanicolau şi HPV gratuite

Autor: bianca.padurean din 5 februarie 2016, Vizualizari: 987

Mii de femei au beneficiat de mamografii, teste Babeş-Papanicolau şi HPV gratuitePeste 5000 de femei au fost, până acum, beneficiarele unui proiect finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian, prin care sunt făcute în mod gratuit 10.000 de mamografii, teste Babeş-Papanicolau şi HPV. Cu ajutorul acestor teste au fost depistate la timp cazuri de cancer în diferite stadii, dar şi au redat liniştea altor mii de femei.
Acest proiect se bucură şi de o largă susţinere din partea societăţi civile, prin intermediul Organizatiei Femeilor Social Democratate Cluj, în parteneriat cu Institutul de Mediere Negociere şi Arbitraj (IMNA). Aceste două organizaţii, sprijină în baza unui protocol de colaborare, încheiat cu Institutul Oncologic" Prof. Dr. Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca (IOCN), Programul CEDICROM, care are ca scop prevenirea şi combaterea cancerului mamar şi de col uterin. “Voluntarii acestor organizaţii identifică persoanele care doresc să beneficieze de acest program, întocmesc liste de programări pentru acestea şi facilitează accesul echipelor mobile ale IOCN în mediul rural”, a declarat Laura Elena Pop Chiorean, preşedinte al OFSD, şi, totodată, vicepreşedinte al Crucii Roşii România.

Testele Babeş-Papanicolau se adresează femeilor cu vârste între 25 şi 64 de ani, testele HPV femeilor între 30 şi 64 de ani, iar mamografiile femeilor cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani.

Aceste teste şi analize sunt oferite gratuit, în condiţiile în care acestea costă între 200 şi 400 de lei.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. Aproximativ 7,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului în întreaga lume, iar dintre aceștia, 4 milioane mor prematur (la vârste între 30-69 de ani). OMS precizează că 1,5 milioane de persoane care suferă de această boală ar putea fi salvate, dacă ar fi luate măsuri decisive pentru a atinge obiectivul OMS ''25 by 25'': reducerea deceselor premature prin boli netransmisibile cu 25% până în anul 2025. La nivel mondial, este estimată o creștere a îmbolnăvirilor, ajungând la 19,3 milioane de cazuri (pe an) în 2025, comparativ cu 14,1 milioane în 2012.

Programari pentru a putea beneficia de acest program pot fi făcute la adresele ofsdcluj@gmail.com sau imna.mediere@gmail.com.cluj.dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama