100 de ani de la moartea primei Regine a României. Comemorare la Săvârşin

Autor: bianca.padurean din 19 februarie 2016, Vizualizari: 1 023

100 de ani de la moartea primei Regine a României. Comemorare la SăvârşinLa Săvârşin, în judeţul Arad, Familia Regală a comemorat centenarul morții Reginei Elisabeta a României, în biserica ortodoxă din sat. Ceremonia a avut loc în prezența Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, dar şi ai reprezentanţilor autorităţilor locale şi a unor personalități din întreaga țară și din Republica Moldova, potrivit rfi.ro.
100 de ani de la moartea primei Regine a României. Comemorare la SăvârşinCâteva zeci de persoane au participat, în biserica ortodoxă din Săvârşin, la slujba de pomenire a reginei Elisabeta, trecută la cele veşnice exact acum 100 de ani, în 18 februarie 1916. La comemorare a luat parte şi ÎPS Arhiepiscopul Timotei al Aradului, dar şi reprezentanți ai autorităților locale din Săvârșin, din județul Arad și din județele învecinate. Corul Teologic al Arhiepiscopiei Aradului a dat răspunsurile în timpul slujbei, iar Corul Regal a susţinut un mic concert, în biserică, după încheierea serviciului religios. Apoi, cei care au participat la comemorarea reginei Elisabeta au fost invitaţi la o masă de parastas, care a fost oferită în Muzeul Automobilului din curtea Castelului Săvârşin.

100 de ani de la moartea primei Regine a României. Comemorare la SăvârşinRegina Elisabeta s-a născut pe 29 decembrie 1843 în Neuwied, Germania. S-a căsătorit la vârsta de 26 de ani, cu Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, cel care a devenit regele Carol I al României. În timpul războiului din 1877, Elisabeta a înființat spitale, servicii de ambulanță și îngrijire și a procurat medicamente pentru răniți, de unde românii au numit-o “mama răniţilor”.

În absența unui sistem de caritate, Societatea Regina Elisabeta a reginei, fondată în 1893, a tratat benevol circa 17.000 de pacienți pe an, a distribuit medicamente gratuite și a monitorizat starea familiilor nevoiașe.

Regina Elisabeta a avut și inițiativa de a identifica potențialul meșteșugurilor românești. Ea însăși se îmbrăca adesea în portul național românesc, socotit până atunci strai al țăranilor, și a încurajat doamnele din suita ei să facă la fel, dându-i astfel o valoare socială deosebită. Și-a făcut o datorie din a încuraja tinerii talentați să studieze prin intermediul unui program de burse. Regina s-a înconjurat cu artiști în devenire cum ar fi George Enescu și l-a sprijinit financiar pe pictorul Nicolae Grigorescu şi pe poetul Vasile Alecsandri.

Elisabeta a fost conștientă de beneficiul major al turismului într-o țară care nu era încă în circuitul turistic internațional. A inițiat în acest domeniu o campanie susținută de publicitate pentru a-și face cunoscută în străinătate țara sa adoptivă. A reuşit, chiar, să determine trenul Orient Express să facă o oprire la Sinaia, iar călătorii erau găzduiți la castelul regal. Puţini ştiu că Regina Elisabeta a României apărea în reclamele vremii la o marcă de maşini de scris.

Talentul său lingvistic a ajutat-o să publice diverse opere în limbile franceză, germană și engleză sub pseudonimul Carmen Sylva. Regina Elisabeta a murit cu puțin timp înainte ca România să declare război Germaniei, ţara ei natală, și a fost îngropată la mănăstirea de la Curtea de Argeș.dle templates freefilm online


Categoria: Eveniment / Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama