Numele străzii Republicii ar putea fi schimbat în strada Regală

Autor: Claudiu.Padurean din 9 martie 2016, Vizualizari: 780

Numele străzii Republicii ar putea fi schimbat în strada RegalăConsilierul local ALDE Cluj-Napoca, Adrian Mureșan, a anunțat că va iniția un proiect de hotărâre care va viza schimbarea denumirii străzii Republicii în strada Regală. El este de părere că, astfel, va fi înfăptuit un act de dreptate istorică. Anunțul său a fost făcut într-o conferință de presă la care au participat și co-președintele ALDE Cluj, deputatul Mircea Irimie, precum și co-președintele ALDE Cluj-Napoca, istoricul Leonard Horvath.
”Și în trecut, această stradă s-a numit strada Regală. Comuniștii sunt cei care au creat această denumire, de strada Republicii. Propun ca strada să revină la vechea sa denumire din mai multe motive. În acest an, împlinim 700 de ani de când Clujul a devenit Oraș Liber Regesc, prin privilegiul acordat de regale Carol Robert de Anjou. Tot în acest an, aniversăm 150 de ani de la fondarea Dinastiei Române, iar Regele Carol I a intervenit personal la împăratul Francisc Iosif pentru grațierea liderilor românilor ardeleni condamnați în procesul memorandiștilor din Cluj. Tot în acest an, aniversăm 100 de ani de când Armata Regală Română, comandată de Regele Ferdinand I, a trecut Carpații pentru a elibera Transilvania. Acestea sunt motivele pentru care inițiez acum acest demers. Nu doresc să îi jignesc pe republicani, ci vreau să privim adevărata istorie a orașului nostru fără prejudecăți și fără ipocrizie”, a spus Adrian Mureșan.

Consilierul local ALDE Cluj-Napoca a mai precizat că, în același context istoric, dorește schimbarea denumirii pieței Karl Liebknecht, din zona străzii Oașului, în piața Carol Robert de Anjou. ”Karl Liebknecht este un lider al comuniștilor germani, care nu are nimic de a face cu istoria Clujului. Pe când Carol Robert de Anjou este cel care a redat Clujului libertatea”, a adăugat Adrian Mureșan. El a mai afirmat că este dispus ca, dacă numele lui Carol Robert de Anjou nu este acceptabil pentru o parte a comunității clujene, este deschis la organizarea unei dezbateri în urma căreia să fie ales un nume de rege român. Printre variante ar putea fi chiar numele Regelui Mihai I al României.dle templates freefilm online


Categoria: Politica

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama