TIFF-ul debutează cu proiecţia lui Nae Caranfil 6,9 pe scara Richter

Autor: bianca.padurean din 19 mai 2016, Vizualizari: 1 012

TIFF-ul debutează cu proiecţia lui Nae Caranfil 6,9 pe scara RichterÎn 27 mai începe, la Cluj-Napoca, cea de-a 15-cea ediţie a Festivalului de Film Transilvania. Aproape 250 de producţii, dintre care 216 lungmetraje şi 32 de scurmetraje din 64 de ţări vor putea fi văute în cele 20 de locuri de desfăşurare ale festivalului.
Festivalul debutează cu premiera mondială a filmului “6,9 pe scara Richter”, în prezenţa lui Nae Caranfil, proiecţie ce va avea loc, în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj. Ca în fiecare an, Tiff-ul va aduce pe ecranele sale şi filme româneşti care concurează, în aceste zile la Festivalul de la Cannes, spune directorul TIFF, Tudor Giurgiu.

“Secţiunea Zilele Filmului Românesc va aduce direct de la Cannes două din cele trei filme româneşti prezentate acolo: Sieranevada a lui Cristi Puiu şi Câine a lui Bogdan Mirică. Sunt şi alte filme în premieră mondială. E vorba de filmul lui Gabriel Achim, Ultima zi, filmul În căutarea tatălui pierdut - Ionuţ Teianu, Imagini din vis a lui Sorin Luca, Două lozuri, o comedie a lui Paul Negoescu şi am lăsat la urmă un film realizat de un clujean. E, cred, prima dată când în secţiunea de filme lungi de la Zilele filmului românesc se arată un film regizat de un absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai, un fost student de-al meu, Ion Indolean, critic de film”, a spus Tudor Giurgiu în prima conferinţă a TIFF din acest an.

Ca în fiecare an, TIFF aduce la Cluj sute de oameni din toată lumea, doar invitaţii români şi străini sunt peste 850, spun organizatorii. De asemea, anul acesta, secţiunea Focus este concentrată pe trei cinematografii mai puţin cunoscute la noi, spune directorul artistic al festivaului, Mihai Chirilov, cel care face în fiecare an selecţia filmelor de la TIFF.

“Focusurile de ţară se schimbă în fiecare an. Anul acesta avem trei ţări omagiate. Lituania, am tot anunţat de anul trecut, este, cred, cel mai mare display de cultură, film, muzică din Lituania. Cel mai important cinest, Sarunas Bartas, va fi la Cluj cu o retrospectivă. Majoritatea filmelor lui au fost prezentate la Cannes. Ne bucuărm că îl vom avea alături de noi. Avem şi Focusul Liban şi Focusul Croaţia. Vom prezenta filme din ultimii doi-trei ani care au făut turul festivalurilor internaţionale”, a declarat Mihai Chirilov.

Anul acesta, vor fi celebrate pentru întreaga carieră actriţele Carmen Galin, care va fi distinsă cu Premul de Excelenţă şi Lujza Orosz, care va primi Premiul pentru întrega actvitate. În 3 iunie, tot la cinematograful din aer liber din Piaţa Unirii va avea loc proiecţia blockbusterului Mad Max: Drumul Furiei, în prezenţa producătorului său, Iain Smith, invitat special la TIFF.

Pe lângă secţiunile deja tradiţionale ale festivalului, cum ar fi Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule? sau EducaTIFF, anul acesta vor exista şi două secţiuni tematice noi. Una se numeşte Cinema, Mon Amour şi conţine documentare despre cinema, iar cealaltă este #Animal, cu filme în care animalele joacă un rol central. Este momentul în care animalele de companie îşi duc stăpânii la cinematograf, spun, în glumă, organizatorii TIFF.dle templates freefilm online
Sursa: rfi.ro

Categoria: Life Style / Cinema

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama