Efervescența culturală din jurul TIFF poate ajuta candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană

Autor: Claudiu.Padurean din 28 mai 2016, Vizualizari: 913

Efervescența culturală din jurul TIFF poate ajuta candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală EuropeanăClujul găzduiește cel mai important festival de film din România, TIFF. Acest eveniment a generat în jurul său o adevărată efervescență culturală, care influențează și candidura orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană. Și asta cu atât mai mult cu cât fondatorul TIFF, cineastul Tudor Giurgiu, face parte din echipa care gestionează candidatura orașului.
Festivalul Internațional de Film Transilvania a crescut de la an la an. Cea de-a 15-a ediție, care a început aseară, se anunță drept una a recordurilor, dacă sunt luate în calcul biletele vândute pentru proiecțiile cinematografice, pentru evenimentele muzicale și pentru conferințele și atelierele de lucru din cadrul festivalului. 3.000 de oameni s-au strâns în Piața Unirii din centrul Clujului doar pentru a participa la gala de deschidere a festivalului. Organizatorii au pregătit o ediție specială, spune fondatorul TIFF, cineastul Tudor Giurgiu.

TIFF a influențat decisiv scena culturală din Cluj, însă membrii echipei care gestionează candidatura orașului trebuie să propună și proiecte noi, care au capacitatea de a inova și de fi relevante la nivel continental, spune jurnalista Ana Luca de la revista Transylvania Today.

În cei 15 ani de până acum, TIFF a devenit tot mai important nu doar datorită filmelor proiectate sau vedetelor precum Sophia Loren sau Iain Smith care participă la festival. TIFF a lansat numeroase proiecte educative, precum Let s Go Digital sau EducaTIFF și a repus în circuitul cultural spații care păreau condamnate la ruină, precum Depozitul de Filme, care a devenit un important pilon cultural al orașului.

Spectatorii clujeni au avut ocazia să descopere azi câteva dintre cele mai bune filme din cinematografia lituaniană și să se întâlnească cu cineaști reprezentativi ai țării baltice. De asemenea, la Casa de Cultură a Studenților, cosmonautul Dumitru Prunariu s-a întâlnit cu cei interesați de pelicule inspirate de lupta pentru cucerirea spațiului cosmic. Spectatorii interesați de cinematografia asiatică pot vedea, la Cinema Florin Piersic, unele dintre cele mai interesante filme japoneze din ultimii ani. Iar părinții și copiii sunt invitați la programul Week-end la Castel. Acesta are loc la Castelul Banffy din Bonțida. Copiii vor avea parte de teatru de păpuși, de multă distracție, de activități sportive, iar seara de un spectacol pirotehnic al trupei franceze Transe Express.dle templates freefilm online


Categoria: Life Style / Cinema

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama