RFI: Suntem campionii UE la dat mită. Un ONG a calculat valoarea medie a mitei în România

Autor: Claudiu.Padurean din 18 noiembrie 2016, Vizualizari: 2 288

RFI: Suntem campionii UE la dat mită. Un ONG a calculat valoarea medie a mitei în RomâniaRomânia este ţara membră a UE cu cea mai mare proporţie din populaţie care dă mită, cu mult peste media europeană, arată cel mai recent sondaj al Transparency International. Organizaţia Funky Citizens a realizat la rândul său o statistică din care reiese că, în România, şpaga medie este de 284 de euro pe an, relatează RFI.


Studiul Transparency International relevă că aproximativ una din trei familii din România recunoaşte că a dat mită în ultimul an, în timp ce media europeană e undeva la o familie din 20.

 

Transparency International mai dezvăluie referitor la România că, faţă de nivelul înregistrat în 2013, rata de dare de mită a crescut în ţara noastră. În plus, oamenii sunt descurajaţi să semnaleze fenomenul de faptul că ar putea avea de suferit.

”Stăm bine la nivel de combatere a corupţiei la nivel înalt, dar foarte prost la prevenţie”, explică, la RFI, Codru Vrabie, de la Funky Citizens. ”Ne lipsesc trei lucruri, spune el: educaţia pentru integritate în Învăţământ, transparenţa decizională la nivel central şi local şi aducerea unor manageri profesionişti în instituţiile publice”.

 

Codru Vrabie mai spune că, din informaţiile procesate de organizaţia pe care o reprezintă, mita medie care se dă în România este de 284 de euro pe an. S-a ajuns la această valoare prin procesarea datelor din peste 2000 de sesizări făcute pe www.piatadespaga.ro, unde orice utilizator de internet poate semnala o situaţie în care i s-a cerut să dea şpagă.

 

Totuşi, în astfel de evaluări, tendinţele sunt cele care contează foarte mult. Reprezentantul Funky Citizens spune că, în ciuda acestui studiu descurajator, ”în România, tendinţa este că se acţiunează mult mai bine acum decât în urmă cu 10 ani în materie de anticorupţie, dar în egală măsură că mai avem foarte multe lucruri de făcut şi nu atât la nivelul funcţiilor decizionale importante, cât mai ales pe prevenire şi control la nivelul funcţiilor administrative obişnuite”.

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama