Cluj: Noi terapii pentru integrarea copiilor cu nevoi speciale, finanţate cu ajutorul fondurilor norvegiene

Autor: Claudiu.Padurean din 15 februarie 2017, Vizualizari: 1 762

Cluj: Noi terapii pentru integrarea copiilor cu nevoi speciale, finanţate cu ajutorul fondurilor norvegieneNoile tehnologii permit aplicarea inovatoare a unor noi terapii în acţiunile de integrare a tinerilor cu nevoie speciale din judeţul Cluj. Aceasta este concluzia unui proiect derulat de Consiliul Judeţean Cluj în parteneriat cu Fundaţia Estuar.


Proiectul a fost finanţat cu ajutorul fondurilor norvegiene. Valoarea totală a proiectului a fost de 948.825 de lei. 85 la sută din această sumă a fost asigurată prin intermediul mecanismului de finanţare EEA Grants, iar restul sumei a fost asigurat din fondurile publice româneşti.

 

Proiectul a presupus amenajarea a trei camere de stimulare multisenzorială. Acestea cuprind dispozitive pentru stimularea simţurilor, care face parte din terapia pe termen lung adresată copiilor cu elevi speciale. De exemplu, pentru stimularea auzului, sunt folosite dispozitive cu căşti care permit copiilor să asculte muzică de Mozart, de Strauss, precum şi cântece gregoriene. Copiii beneficiază de serii de câte 26 de şedinţe într-o lună, după care urmează o lună de pauză, apoi o nouă serie de 26 de şedinţe. Cu ajutorul acestor dispozitive moderne din camerele de stimulare multisenzorială, copiii vor învăţa cum să relaţioneze mai bine cu lumea înconjurătoare.

 

Specialiştii implicaţi în acest proiect spun că au aplicat o terapie deja larg răspândită în Occident, terapia Snoezelen. ”Această terapie se bazează pe interacţiune. Este un tip de interacţiune care promovează intervenţia senzorială individualizată, în care beneficiarii pot fi întrebaţi despre amintirile pe care le trezesc elementele multisenzoriale sau în care le pot fi observate gesturile, expresiile şi emoţiile. În acest sens este important să fie valorificat în mod constructiv şi calitativ timpul petrecut în camera multisenzorială”, spun specialiştii în domeniu.

 

De asemenea, copiii au fost duşi să viziteze obiective turistice din Transilvania, precum Grădina Botanică din Jibou, Grădina Zoologică din Târgu-Mureş, Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia sau Salina Turda. În plus, mulţi dintre copii au fost învăţaţi cum să se îngrijească din punctul de vedere al igienei personale.

 

De acest proiect au beneficiat 265 de tineri, din Liceul Tehnologic Special Samus din Cluj-Napoca, din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Gherla şi din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Jucu. De asemenea, au beneficiat de formare 32 de specialişti din cele trei instituţii publice.

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama