RFI: Reacţie la reportajul France 2 - Studenţi medicinişti incompetenţi sau campanie de imagine împotriva şcolilor româneşti?

Autor: bianca.padurean din 12 aprilie 2017, Vizualizari: 3 606

RFI: Reacţie la reportajul France 2 - Studenţi medicinişti incompetenţi sau campanie de imagine împotriva şcolilor româneşti?Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca a reacţionat, ieri, la un reportaj difuzat de France 2, care susţinea că absolvenţii de medicină din România sunt prost pregătiţi şi că au intrat la facultate doar pe bază de dosar, evitând, astfel, examenele grele din Franţa. Reprezentanţii UMF Cluj au precizat că rezidenţii slab pregătiţi la care făceau referire jurnaliştii francezi, nu au învăţat la Cluj. În plus, au arătat că, deşi a fost doar un concurs de dosare, concurenţa la UMF Cluj a fost de trei candidaţi francezi pe un loc.


Cluj-Napoca, un oraş din inima Transilvaniei, aflat la două ore de graniţa cu Ucraina, spune reporterul francez. Acesta este El Dorado-ul studenţilor francezi, care, în loc să dea examenul greu de admitere în al doilea an de studii la medicină, în Franţa şi să înveţe gratuit, pentru a deveni medici, preferă să vină în România, să intre pe bază de dosar şi să plătească 5000 de euro pe an.

 

La finalul studiilor, graţie faptului că România este în Uniunea Europeană, absolventul are diploma recunoscută şi în Franţa. De altfel, un sfert dintre medicii din Franţa, din acest moment, sunt cu diplome obţinute în România, susţine reporterul francez. După ce a stat de vorbă cu o mână de studenţi francezi de la Cluj, jurnalistul a dus mai departe demersul său şi a întrebat conducerea unui spital francez cât de competenţi sunt mediciniştii care termină la Cluj. Concluzia reportajului a fost că cei care au venit în spitalul respectiv, să îşi facă rezidenţiatul, erau atât de prost pregătiţi, încât nu ştiau să citească nici măcar o electrocardiogramă sau să facă alte proceduri simple.

 

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj a declarat că reportajul France 2  a asociat imaginea UMF cu unele nereuşite profesionale ale unor tineri rezidenţi dintr-un spital francez, care nu erau toţi absolvenţi ai universităţii clujene. La capitolul concursului de dosare, UMF a precizat că a avut de unde să îşi aleagă studenţi francezi. Anul acesta universitar, de exemplu, au fost 451 de dosare pentru 120 de locuri, ceea ce înseamnă că a fost o concurenţă de 3 candidaţi pe un loc.

 

Citiţi şi ascultaţi reacţia unui student francez la Cluj AICI.

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama