RFI: O nouă famile de reptile mezozoice descoperită în Transilvania

Autor: bianca.padurean din 15 mai 2017, Vizualizari: 1 387

RFI: O nouă famile de reptile mezozoice descoperită în TransilvaniaPaleontologi ai Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca şi ai  Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, au descoperit şi studiat fosilele unei mici şopârle care dovedeşte prezenţa unei noi familii pentru ştiinţă. Ea vieţuit la finele Mezozoicului în Cretacic, acum cca. 70 milioane de ani, pe un uscat isular care la acea vreme ocupa o bună parte a Transilvaniei actuale.


Şopârla, de numai 20 de centimetri lungime, a fost descoperită la Oarda de Jos, lângă Alba Iulia. Ea a fost încadrată într-un nou gen şi nouă specie, şi fost botezată Oardasaururs glyphis. A trăit acum cca. 70 milioane de ani, pe un uscat isular care la acea vreme ocupa o bună parte a Transilvaniei actuale. Acest uscat a fost numit ”Insula Haţeg”, din dispărutul Ocean Tethys.

Şopârla avea o înfăţişare cel puţin ciudată: sculptura foarte evidentă a acoperişului cranian, cu creste separate de şanţuri imprimă celui care priveşte imaginea unei scrieri, de unde şi denumirea speciei de ”glyphis”, care înseamnă ”scriere prin scrijelire”, a explicat Prof. Dr. Vlad Codrea, de la catedra de Palonotlogie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

 

Această mică şopârlă a vieţuit în umbra dinozaurilor specifici insulei Haţeg, parte dintre ei celebri prin faptul că au devenit ”pitici” pe parcursul istoriei lor din cauza vieţii în mediul insular, care presupune şi mai puţină hrană. Dacă şopârla de la Oarda nu impresiona prin dimensiuni fiind mai degrabă mică, o formă înrudită denumită Barbatteius (definită de aceiaşi cercetători) ajungea la nu mai puţin de 80 de cm lungime. Oamenii de ştiinţă spun că o astfel de descoperire are loc foarte rar şi arată marea diversitate a vieţuitoarelor din ere geologice trecute.

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama