Oana Pellea este invitată de onoare la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania

Autor: bianca.padurean din 22 septembrie 2017, Vizualizari: 1 190

Oana Pellea este invitată de onoare la Festivalul Internaţional de Carte TransilvaniaOana Pellea este invitată de onoare la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, unde va purta un dialog cu cititorii moderat de Anca Măniuţiu. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe. Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania se va desfăşura în perioada 3-8 octombrie 2017 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.


Oana Pellea s-a născut pe 29 ianuarie 1962 la Bucureşti. În 1984 a absolvit Academia de Teatru şi Film, clasa profesoarei Sanda Manu. În perioada 1984-1987 a fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ. Între 1987 şi 1999, când a devenit liber-profesionistă, a jucat la Teatrul Bulandra din Bucureşti. În 2006 joacă alături de Clive Owen şi Julianne Moore în producţia Universal Pictures „Children of Men”, regia Alfonso Cuarón, film nominalizat la trei categorii de Premiu Oscar.

 

În 2007 este distribuită în producţia britanică „I really hate my job”, regia Oliver Parker, şi în producţia americană „Fire and Ice”, regia Pitof. Pentru activitatea ei teatrală, cuprinzând peste 30 de roluri principale, a obţinut numeroase premii, printre care: în 2009, Marele Premiu al Festivalului Comediei Româneşti pentru cel mai bun spectacol, „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, spectacol pe care l-a regizat şi l-a interpretat alături de Sandu Mihai Gruia; în 2000, Premiul pentru cariera internaţională remarcabilă, decernat de Fundaţia Culturală Română; în acelaşi an, Premiul Uniunii Teatrale din România pentru cea mai bună actriţă (rolul Catarina din „Îmblânzirea scorpiei” după Shakespeare, producţia lui Mihai Măniuţiu); în 1996, în urma rolurilor Maşa din „Trei surori” de Cehov, Iulius din „Iulius Cezar” de Shakespeare, Maria din „Woyzeck” de Georg Büchner, Premiul pentru cea mai bună actriţă decernat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru; în 1994, Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă (în „Mephisto”, regia Alexandru Darie).

 

Ca actriţă de film, a avut circa 20 de roluri în producţii regizate de Alexandru Tatos, Dan Piţa, Stere Gulea, Bogdan Dreyer, Ion Popescu-Gopo etc. A obţinut pentru rolul principal din „Stare de fapt”, regia Stere Gulea, numeroase premii internaţionale, inclusiv cel pentru cea mai buna actriţă la Festivalul de Film de la Geneva, Premiul oraşului Geneva, premii la Festivalul Filmului Politic de la San Marino şi la Festivalul Internaţional de Film „Vulturul de Aur” din Batumi, Georgia. A debutat editorial cu volumul „Jurnal. 2003-2009” (Humanitas, 2009).

 

dle templates freefilm online
Sursa: Foto: Cătălina Flămânzeanu

Categoria: Cultura

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama