Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a cerut demiterea şefului Gărzii de Mediu Cluj. Marius Triţă, acuzat că nu s-a ocupat serios de problemele de la Pata Rât

Autor: Claudiu.Padurean din 2 octombrie 2017, Vizualizari: 1 125

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a cerut demiterea şefului Gărzii de Mediu Cluj. Marius Triţă, acuzat că nu s-a ocupat serios de problemele de la Pata RâtVicepremierul Graţiela Gavrilescu, care este şi ministru al Mediului, a anunţat la Cluj, într-o conferinţă de presă, că i-a cerut comisarului general al Gărzii Naţionale de Mediu să îl demită pe şeful Gărzii de Mediu din Cluj, Marius Triţă. Ea îi reproşează acestuia faptul că nu a fost suficient de vigilent în cazul rampei de deşeuri de la Pata Rât, potrivit ClujInsider.ro.


”Pentru că am constatat şi în urma raportului de control făcut de Direcţia de Control a Ministerului Mediului, raport de control care mi-a fost prezentat în urma controlului pe care l-am solicitat la Garda de Mediu Cluj, este ca astăzi cer public comisarului general al Gărzii de Mediu demiterea comisarului şef de la Cluj”, a spus Graţiela Gavrilescu.

 

La Pata Rât a funcţionat, timp de aproximativ patru decenii, vechea rampă de gunoi a Clujului. Teoretic, această rampă ar fi trebuit să fie închisă în anul 2010, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Chiar dacă a fost interzisă depozitarea de deşeuri pe această rampă, autorităţile judeţene nu au luat nici un fel de măsuri pentru a gestiona deşeurile depozitate acolo. Mai mult, ploile din ultimele săptămâni au dus la scurgeri masive de apă extrem de poluată şi de toxică, aşa-numitul levigat, care s-a acumulat într-un bazin natural, de unde ameninţă să se reverse într-un afluent al Someşului Mic.

 

În aceste condiţii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Istvan Vakar, a declarat că va fi închiriată o staţie mobilă de epurare care foloseşte osmoza, pentru a trata scurgerile de levigat. Această soluţie este necesară deoarece Consiliul Judeţean Cluj nu a reuşit să finalizeze nici măcar până acum proiectul unui centru de management integrat al deşeurilor, deşi a existat o finanţare europană pentru acest proiect. Noul centru ar urma să aibă o staţie permamentă de epurare. În contextul în care acest proiect este amânat de foarte multă vreme, Consiliul Judeţean Cluj a încercat să negocieze transportul şi tratarea levigatului la Târgu-Mureş, însă administraţia judeţeană din Mureş a refuzat.

 

Ministrul Graţiela Gavrilescu a declarat că, în prezent, Clujul este judeţul cu cele mai mari probleme din punctul de vedere al gestiunii deşeurilor, iar Comisia Europeană a declanşat o serie de acţiuni care vizează infringementul României pe tema administrării deşeurilor. Există şase depozite neconforme de deşeuri din judeţul Cluj care trebuie închise, iar la două dintre ele nici măcar nu au început lucrările de închidere. În acest context, Graţiela Gavrilescu a declarat că toate amenzile pe care va fi nevoită să le plătească România Comisiei Europene se vor vedea în bugetele alocate judeţelor restante la capitolul managementului deşeurilor. Ea l-a criticat pe preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, care a refuzat să se întâlnească cu ea pentru a discuta problema deşeurilor. Graţiela Gavrilescu a spus că Ministerul Mediului este gata să acorde Consiliului Judeţean tot sprijinul de specialitate, însă, pentru aceasta, trebuie să stea la masa discuţiilor cu reprezentanţii Consiliului.

dle templates freefilm online


Categoria: Eveniment

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama