Agatul, vedeta Salonului Mineralia de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Autor: Claudiu.Padurean din 5 octombrie 2017, Vizualizari: 811

Agatul, vedeta Salonului Mineralia de la Muzeul Etnografic al TransilvanieiMuzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj găzduieşte ediţia de toamnă a Salonului Mineralia. Evenimentul este coordonat de geologul Andrei Gorduza şi va avea loc în perioada 6-8 octombrie. Vedeta acestei ediţii va fi agatul. Vizitatorii vor putea cumpăra pietre brute, pietre şlefuite sau bijuterii originale.


”Între pietrele folosite în podoabe, bijuterii sau ornamente, agatul ocupă un loc special. Este o piatră fascinantă prin infinitatea de modele, texturi şi culori pe care le prezintă. Agatul a fost folosit de oameni încă din preistorie, cu mii de ani în urmă. ?n Grecia Antică şi în Imperiul Roman a fost cea mai cunoscută piatră de podoabă, şlefuită sau sculptată în camee. ?n timpurile moderne, bijutierii Art Nouveau au fost cei care au redat măreţia acestei pietre, folosind în mod special agatele viu colorate. Astăzi agatul este montat în cele mai fanteziste bijuterii, iar bucăţile mai mari tăiate şi apoi şlefuite sunt obiecte ornamentale deosebite.           

 

Zone faimoase cu exploatări de agat au existat în Italia, Germania şi India dar acum sunt secătuite. Dar există depozite enorme în Brazilia, Uruguay, Mexic sau Madagascar. Ocurenţe mici se găsesc peste tot în lume. Cele mai cunoscute şi mai frumoase agate din România se găsesc în Munţii Apuseni, la Brad şi Techereu.

 

Există mai multe tipuri de agat.Agatul cu benzi – prezintă benzi de culori distincte dispuse concentric. Culorile depind de impurităţile existente. Fiind poros, agatul se poate colora cu pigmenţi speciali. Agatul dendritic este agat alb pur ce conţine “peisaje” de incluziuni dendritice datorate oxizilor de mangan. Agatul muşchiform are numele datorat incluziunilor verzui cu aspectul muşchilor de copac în interiorul agatului transparent. Agatul de foc are culori incandescente puternice datorate difracţiei luminii în agatul cu oxizi de fier”, spun organizatorii.

dle templates freefilm online


Categoria: Life Style

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama