Zbuciumata viaţă a Regelui Mihai

Autor: bianca.padurean din 6 decembrie 2017, Vizualizari: 593

Zbuciumata viaţă a Regelui MihaiRegele Mihai I al României a plecat dintre cei vii. Povestea vieţii sale pare desprinsă dintr-un film, însă realitatea istorică bate filmul. Vă invităm să răsfoim împreună o nouă Pagină de istorie, dedicată celui care a fost Regele Mihai, difuzatăr de RFI.


Regele Mihai s-a născut în castelul Foişor din Sinaia, în 25 octombrie 1921. A venit pe lume prematur şi cu multă greutate, însă i-a fost dat să trăiască o viaţă îndelungată: 96 de ani. Prima lovitură pe care viaţa i-a dat-o a fost la nici 6 ani, când, forţat de renuţarea la succesiune a tatălui său, Carol al II-lea, urmată de moartea bunicului său, Regele Ferdinand I a urcat pe tronul României. Documentele vremii arată că prima întrebare a regelui copil a fost dacă mai are voie să se joace. Această situaţie era o premieră pentru România: era primul rege care domnea ajutat de o regenţă. Prima domnie a Regelui Mhai I începută în 1927 s-a încheiat trei ani mai târziu, când tatăl său, Carol al II-lea s-a întors în ţară şi şi-a detronat propriul fiu, care a fost proclamat, în schimb, ”Mare Voevod de Alba Iulia”, titlu inventat de Carol al II-lea pentru a masca situaţia stânjenitoare pe care o crease pentru fiul său.

Regele Mihai I a revenit pe tron în momente de cumpănă: în septembrie 1940. În Europa izbucnise Cel de-al Doilea Război Mondial, iar ţara pierduse Basarbia, Bucovina de Nord şi Transilvania de Nord. Deşi era şeful statului, a aflat de la radio că Ion Antonescu aruncase România în război, alături de Germania nazistă, fără măcar ca regele României să fie consultat. Chiar dacă România se afla sub influenţa Germaniei lui Hitler, Regele Mihai I şi Regina-mamă Elena au făcut tot posibilul să salveze cât mai mulţi evrei de epurările etnice ale naziştilor.

A venit, apoi, fatidicul moment 23 august. Potrivit istoriografiei britanice, Regele Mihai I a marcat decisiv istoria omenirii, 1944, prin faptul că a scos România din războiul cu Naţiunile Unite şi a început lupta lui Hitler. Acest gest a scurtat durata Celui de-al Doilea Răboi Mondial şi a salvat cel puţin o jumătate de milion de vieţi omeneşti, după estimările istoricilor. O consecinţă directă a acestui gest a fost că Aliaţii au restituit României Transilvania de Nord, la Conferinţa de Pace de la Paris.

După ce l-a înfruntat pe Hitler, Regele Mihai a fost nevoit să se împotrivească şi lui Stalin. Vreme de trei ani Regele Mihai I a încercat să împiedice instaurarea comunismului în România. A fost, însă, o luptă de areirgardă, pentru că regele era lipsit de orice sprijin din partea aliaţlor occidentali.

 

Exact acum 70 de ani, în decembrie 1947, regele Mihai I a fost şantajat să semneze actul de abdicare şi să plece într-un exil care a durat o jumătate de secol.

 

Documentele istorice arată că regele a plecat sărac în exil, deşi comuniştii pretindeau că ar fi plecat cu un tren plin de aur şi de tablouri. În occident a fost nevoit să muncească, uneori fizic, pentru a-şi întreţine soţia şi cele cinci fete. Însă a găsit resursele sufleteşti pentru a continua să lupte pentru drepturile românilor. Pentru exilul democratic românesc, Regel Mihai era figura centrală, iar exilaţii se raporatau la el ca fiind Factorul Constituţional.

 

Nici în exil nu a avut linişte. A fost umrărit clipă de clipă de agenţii Securităţii, însă regele a continuat să transmită mesaje de speranţă pentru români, prin undele radiourilor occidentale.

 

După căderea comunismului, a încercat să se întoarcă în România, însă a fost alungat sub ameninţarea mitralierelor, de oamenii puterii instaurate la Bucureşti.

 

De abia în 1992 regele s-a întors în ţară, iar revenirea lui s-a transformat într-un marş triumfal: un milion de oameni l-a aclamat pe străzile Bucureştiului. Însă exilul său s-a sfârşit, cu adevărat, după alţi cinci ani, în 1997, când Regele Mihai şi-a primit înapoi paşaportul românesc. Din acel moment, Regele Mihai a putut să îşi asume, oficial, rolul de promotor al aderării României la Uniunea Europeană şi la NATO. Ultimii ani ai vieţii şi i-a petrecut între România şi Elveţia. A plecat dintre noi la Aubonne, Elveţia, însă îşi va dormi somnul de veci la Curtea de Argeş, alături de aproape toţi marii regi ai României.

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama