RFI: Indira Gandhi ”doamna de fier” a Indiei

Autor: bianca.padurean din 19 ianuarie 2018, Vizualizari: 2 018

RFI: Indira Gandhi ”doamna de fier” a IndieiÎn data de 19 ianuarie 1966, în politica din India era înregistrată o premieră absolută: o femeie devenea prim-ministru. Era vorba de Indira Gandhi, despre care, iniţial, unii dintre aliaţii săi politici au crezut că ea va fi uşor de manipulat şi că nu va exercita vreo putere reală. Realitatea însă le-a contrazis aşteptările. Citiţi Pagina de istorie, rubrică a RFI.


ndira Gandhi a venit pe lume în familia Nehru, din casta brahmanilor. Tatăl său, Jawaharlal Nehru, era unul dintre liderii marcanţi ai partidului numit Congresul Naţional Indian, care milita pentru independenţa faţă de Marea Britanie. Indira Gandhi a fost trimisă să studieze la şcoli bune din India, precum şi la Universitatea Oxford, însă, din cauza rezultatelor şcolare mediocre, nu a reuşit să termine universitatea. În acea perioadă l-a cunoscut pe Feroze Gandhi, un tânăr politician indian, cu care s-a căsătorit în 1942 şi cu care a avut doi fii.

 

Indira Gandhi s-a remarcat în plan public în 1947, cu ocazia separării Pakistanului de India, când milioane de hinduşi s-au refugiat de pe teritoriul pakistanez. Indira Gandhi s-a implicat în organizarea taberelor de refugiaţi şi a serviciilor sanitare pentru aceştia. Indira Gandhi s-a implicat în 1952 atât în campania electorală a tatălui ei, care a fost reales şi a primit un nou mandat de prim-ministru, cât şi în cea a soţului ei, care a devenit parlamentar.

În 1962, Indira a devenit lideră a Congresului Naţional Indian, dar nu a participat la alegerile parlamentare, ci şi-a susţinut tatăl, care a fost reales. Doi ani mai târziu, Nehru a murit, iar noul premier al Indiei, Bahadus Shastri, i-a cerut Indirei Gandhi să devină ministru al Informaţiei.

 

În 1965, la scurtă vreme după un nou conflict între India şi Pakistan, a murit şi Bahadur Shastri, iar Indira Gandhi a devenit prim-ministru în 1966. Mulţi politicieni indieni au considerat că ea va fi uşor de manipulat, dar Indira Gandhi s-a dovedit a fi o adevărată doamnă de fier.

 

Citiţi mai multe pe rfi.ro.

dle templates freefilm online


Categoria: Politica

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama