Ce soluţii propun clujenii pentru problema demografică

Autor: Claudiu.Padurean din 22 ianuarie 2018, Vizualizari: 979

Ce soluţii propun clujenii pentru problema demograficăRomânia se confruntă cu o mare problemă demografică. Sporul demografic negativ este completat de migraţia românilor în ţările occidentale, iar autorităţile nu au reuşit să găsească până acum soluţii la această problemă. Aceasta este concluzia unei dezbateri organizate de avocatul Bianca Deac, la care au participat deputaţii Adrian Oros şi Florin Stamatian, precum şi viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.


Specialiştii în demografie afirmă că principala cauză a scăderii populaţiei sau, altfel spus, a sporului demografic negativ, este rata mică a fertilităţii. După căderea comunismului, această rată a ajuns la 1,3. Adică, acest lucru înseamnă că fiecare femeie dă naştere unui număr de copii prea mic pentru a asigura păstrarea actualului numărului actual de români. Populaţia României este diminuată şi din cauza migraţiei. În ultimii 25 de ani, milioane de români au decis să se mute în Occident, iar copiii lor născuţi în Spania, Italia sau Marea Britanie nu mai au decât o vagă legătură cu România.

 

Specialiştii în demografie afirmă că lucrurile nu se vor schimba prea curând. Chiar dacă, dintr-o dată, românii s-ar hotărî să aibă mai mulţi copii, acum lucru nu ar avea nici un fel de influenţă asupra piramidei demografice în următoarele decenii. De aceea, politicile publice care trebuie să îi încurajeze pe tineri să aibă mai mulţi copii trebuie completate cu acele politici menite să îi convingă pe cât mai mulţi dintre românii plecaţi în străinătate sa revină acasă. De asemenea, specialiştii în demografie România ar trebui să îşi deschidă porţile pentru migranţi, mai ales pentru cei care provin din comunităţile româneşti din Basarabia, Bucovina de Nord şi Valea Timocului şi care pleacă de acasă în căutarea unui trai mai bun. Integrarea acestor români nu ar presupune nici un fel de problemă culturală, iar ei ar putea contribui la reechilibrarea piramidei demografice. Specialiştii în demografie spune că ceea ce îi poate atrage pe românii din străinătate este speranţa unui trai mai bun. Ei dau exemplul Clujului şi al altor comunităţi, care au reuşit să crească şi să se dezvolte, în timp ce restul ţării a cunoscut un adevărat exod.

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama