Pagina de istorie: Primul automobil pe benzină, un real succes după ce a fost condus de o femeie

Autor: bianca.padurean din 29 ianuarie 2018, Vizualizari: 987

Pagina de istorie: Primul automobil pe benzină, un real succes după ce a fost condus de o femeieÎn 29 ianuarie 1886, în Germania, era patentat primul automobil din lume care mergea cu benzină. Inventatorul său, Karl Benz, fructifica o serie de descoperiri care fuseseră folosite pentru a pune în mişcare automobile cu cărbuni, cu hidrogen sau cu motoare electrice. Nici unul dintre acestea nu s-a bucurat de succesul automobilului cu benzină, care a fost preferat de cumpărători vreme de mai mult de un secol. Acum, la modă sunt automobilele electrice, însă nimeni nu poate şti cu adevărat dacă şi când oamenii vor renunţa la automobilele cu combustibili fosili. Citiţi povestea primului automobil pe benzină în Pagina de istorie, rubrică a RFI.


Inginerul german Karl Benz s-a născut în anul 1844 la Karlsruhe şi a fost pasionat de mic de motoare. În anul 1885, el a reuşit să construiască o trăsură ciudată, care avea trei roţi şi o banchetă de lemn capitonată cu piele. Această trăsură nu era trasă de cai, ci era propulsată de un motor care folosea benzină. Nu era controlată de un volan, ci de un sistem de manete. Acesta era primul automobil cu benzină, numit Benz Patent Motorwagen. Motorul avea o instalaţie de răcire cu apă şi era conectat la roţi cu un sistem de curele şi de lanţuri de bicicletă.

 

Chiar dacă acest automobil a fost patentat în ianuarie 1886, nimeni nu credea că va avea succes pe piaţă. Existau toate premisele ca primul automobil cu benzină să rămână o simplă ciudăţenie a tehnicii, însă cea care a determinat succesul său de piaţă a fost soţia lui Karl Benz, Berta. Ea a avut curajul să pornească cu automobilul creat de soţul său într-o călătorie lungă de 100 de kilometri, ca să îşi viziteze rudele. În Germania sfârşitului de secol XIX, faptul că o femeie a avut curajul să pornească într-o asemenea călătorie a determinat o schimbare profundă în mentalitatea cumpărătorilor bărbaţi. Dacă o femeie reuşea să conducă cu succes o asemenea trăsură mecanică, pentru bărbaţii germani a devenit un punct de onoare să îşi demonstreze şi ei talentul la şofat.

 

Citiţi întreg articolul pe RFI.ro.

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama