Pagina de istorie: De ce l-au lichidat comuniştii pe Principele Kiril al Bulgariei

Autor: bianca.padurean din 1 februarie 2018, Vizualizari: 2 256

Pagina de istorie: De ce l-au lichidat comuniştii pe Principele Kiril al BulgarieiÎn 1 februarie 1945, la Sofia, în capitala Bulgariei, comuniştii treceau la o nouă etapă în procesul de lichidare a monarhiei, la ordinele Moscovei. Numai că atunci avea loc o lichidare propriu-zisă. Principele Kiril al Bulgariei era executat împreună cu alţi reprezentanţi ai elitei politicii bulgare. O soartă similară îi putea fi rezervată şi Regelui Mihai I al României, care însă a fost salvat de prestigiul său internaţional câştigat ca urmare a actului de la 23 august 1944.


Bulgaria s-a confruntat cu un adevărat masacru comis de comunişti împotriva elitelor care conduseseră ţara în perioada interbelică şi în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. În 1 februarie 1945, comuniştii i-au executat de principele Kiril al Bulgariei, fost regent al ţării în perioada 1943 - 1945, pe fostul prim-ministru, profesorul Bogdan Filov, pe generalul Nikola Mihov, dar şi pe alţi foşti miniştri şi consilieri regali. Împreună cu ei, au fost împuşcaţi şi 67 de parlamentari. Ei fuseseră arestaţi ca urmare a loviturii de stat din 9 septembrie 1944, când comuniştii au preluat puterea.

 

Lichidarea fizică a membrilor elitei politice bulgare a fost dictată de Moscova. Sovieticii erau îngrijoraţi de slaba popularitate a comuniştilor bulgari şi doreau să îi elimine pe toţi cei care puteau ameninţa supremaţia bolşevicilor.

 

Lichidarea Principelui Kiril a stârnit nedumerire. Bulgaria nu luptase contra Uniunii Sovietice decât patru zile. În timpul războiului, bulgarii au menţinut relaţii diplomatice cu Uniunea Sovietică, deşi ţara lor era aliata Germaniei în conflictele cu Iugoslavia şi cu Grecia. Mai mult, Uniunea Sovietică a fost cea care a declarat război Bulgariei în 5 septembrie 1944, iar războiul s-a sfârşit o dată cu lovitura de stat dată patru zile mai târziu.

 

Citiţi AICI întregul text publicat în Pagina de istorie, difuzată de RFI.

 

Explicaţie foto: Prinţul Kiril (stânga imaginii) împreună cu istoricul bulgar Simeon Radev, anii 1930

dle templates freefilm online
Sursa: Foto: Wikipedia/public domain

Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama