ClujInsider.ro: Cum penalizează Ministerul Educaţiei universităţile performante din România

Autor: Claudiu.Padurean din 12 aprilie 2018, Vizualizari: 299

ClujInsider.ro: Cum penalizează Ministerul Educaţiei universităţile performante din RomâniaSeria scandalurilor provocate de miniştrii Educaţiei promovaţi exclusiv pe criteriul loialităţii faţă de partid continuă cu un episod revoltător. Cele mai performante universităţi din România sunt penalizate prin reducerea numărului locurilor subvenţionate de la bugetul de stat. Doar opt universităţi au mai puţine locuri bugetate decât anul trecut, însă, culmea coincidenţei, este vorba de sau de cele mai bune universităţi din România, sau de universităţi în dezvoltarea cărora statul român are un interes strategic, potrivit ClujInsider.ro.


Cazurile cele mai flagrante sunt cele ale Universităţii Babeş-Bolyai şi Universităţii Bucureşti. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este cea mai bine cotată universitatea românească în clasamentele internaţionale. Totodată, este vorba de universitatea cea mai veche şi cea mai mare din România, care beneficiază de un interes foarte mare din partea studenţilor.

 

Conducerea Universităţii a reacţionat faţă de această nedreptate. Concret, conducerea Universităţii Babeş-Bolyai se declară revoltată de repartizarea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 şi solicită ministrului Educaţiei Naţionale revizuirea acesteia, precum şi transparentizarea criteriilor de repartizare a locurilor pentru admitere. „Universitatea Babeş-Bolyai a avut în ultimii 5 ani o creştere semnificativă a numărului de candidaţi. Calitatea procesului educativ şi a cercetării ştiinţifice din cadrul universităţii noastre ne situează în topul universităţilor din România. În ciuda acestui fapt, observăm că Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru anul universitar 2018-2019, a alocat universităţii noastre un număr de locuri bugetate mult mai mic. Astfel, a scăzut numărul cu 29 de locuri la licenţă, 200 de locuri la masterat şi cu 48 la doctorat faţă de anul universitar 2017-2018”, precizează conducerea UBB. Reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai sunt decişi să conteste decizia Ministerului Educaţiei Naţionale şi să protesteze împotriva acesteia până când solicitările vor fi soluţionate.

 

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Universitatea din Bucureşti, cea mai bine cotată instituţie de învăţământ superior din capitala României. De exemplu, la nivel de licenţă, această universitate va avea cu 60 de locuri mai puţin. Ministerul Educaţiei a penalizat şi cea mai bună universitate din Iaşi: Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, Academia de Studii Economice din Bucureşti, cea mai bună universitate din Banat, respectiv Universitatea de Vest din Timişoara, precum şi Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative din Bucureşti. Toate acestea se numără printre cele mai bune universităţi din România, potrivit clasamentelor internaţionale.

 

În plus, în mod inexplicabil, Ministerul Educaţiei a redus numărul de locuri şi în două instituţii de învăţământ superior în dezvoltarea cărora statul român are un interes strategic. Este vorba de două academii cu profil militar. Prima este Academia Naţională de Informaţii ”Mihai Viteazu” din Bucureşti, iar cea de-a doua este Academia Forţelor Aeriene ”Henri Coandă” din Braşov. Reducerea numărului de locuri la cele două academii este foarte ciudată, în contextul în care România face eforturi considerabile pentru a-şi respecta angajamentele asumate faţă de aliaţii din cadrul NATO, iar domeniul Apărării beneficiază de o mărire consistentă a fondurilor guvernamentale alocate: este vorba de 2 la sută din Produsul Intern Brut. Tocmai în această perioadă, în care domeniul Apărării beneficiază de o finanţare suplimentară consistentă, asumată de toate forţele politice, Ministerul Educaţiei loveşte în două instituţii menite să pregătească specialişti pentru acest domeniu.

 

Mari semne de întrebare ridică decizia de a reduce numărul de locul de la Academia Naţională de Informaţii. Ministerul Educaţiei nu a făcut acest gest în perioadele în care Academia era zguduită de scandaluri imense de plagiat generate de personaje precum Gabriel Oprea, însă pedeapsa vine exact în perioada în care noua echipă de conducere a acestei instituţii face mari eforturi pentru a o reforma şi pentru a o ridica la standarde occidentale. De asemenea, este foarte ciudată decizia de reducere a numărului de locuri de la Academia Forţelor Aeriene, în contextul în care România investeşte sume uriaşe în domeniul aviaţiei. Este vorba de mărirea flotei aeriene cu avioane F16 şi de modernizarea unor baze aeriene precum cea de la Câmpia Turzii.

 

Ministerul Educaţiei nu a explicat până acum în nici un fel decizia de a reduce numărul locurilor bugetate la cele opt universităţi. De asemenea, nu există nici un criteriu transparent care să explice această decizie şi nici de ce universităţi mediocre au fost protejate. Însă există şi unele coincidenţe. Unii dintre rectorii acestor universităţi se numără printre cei care au refuzat să semneze controversata scrisoare prin care rectorul de atunci al Universităţii din Suceava, Valentin Popa, era susţinut pentru funcţia de ministru al Educaţiei.

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama