Cum se pedepseşte în alte ţări un slujbaş care primeşte daruri

Autor: felix.ostrovschi din 10 mai 2018, Vizualizari: 329

Cum se pedepseşte în alte ţări un slujbaş care primeşte daruriBoala cea mai grozavă de care suferă ţara noastră este, după cum am mai spus şi altă dată, mita. Aceasta, cu alte cuvinte, însemnează darul de bani sau de alt fel, pe care-l primeşte un slujbaş pentru ca el să-i facă ceva înlesnire aceluia care îl dă.

Această mită se găseşte în aproape toate ţările, dar nicăiri ea nu a luat o întindere atât de mare, ca la noi. Este astfel, am putea zice, un rău înrădăcinat al pământului nostru fără de care aproape nici că se poate trăi.


 

Poporul nostru cunoaşte foarte bine şi el acest lucru şi de aceia a făcut proverbul cunoscut de toată lumea, care zice, că până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii. Deosebirea dintre mita de la noi şi cea din alte ţări nu este astfel decât aceia, că la noi o primeşte aproape oricare slujbaş, pe când aiurea o primesc numai foarte puţini. Din faptul acesta rezultă, că la noi păcătoşenia aceasta aproape că nu se poate stârpi, atâta este ea de înrădăcinată, pe când aiurea cineva care a fost găsit, că a luat mită, e pedepsit numaidecât în chipul cel mai aspru.

Cum se pedepseşte în alte ţări un slujbaş care primeşte daruri

Un astfel de exemplu avem acum în Germania, la Berlin, unde s-a dovedit că primarul Dr. Schneider a luat în mai multe rânduri mită în formă de daruri şi pentru faptul acesta el a fost pedepsit în chip foarte aspru. Întâi şi întâi l-a scos din rândurile sale partidul, din care făcea parte, apoi a venit ministerul, şi l-a dat afară din slujbă în mai puţin de 24 de ceasuri.

Din întâmplarea aceasta am putea foarte mult învăţa şi noi, căci dacă şi la noi în ţară slujbaşii ce se lasă mituiţi ar fi tot atât de repede şi de aspru pedepsiţi, apoi de bună seamă că moravurile s-ar îndrepta în timpul cel mai scurt şi omului sărac, ca şi celui bogat i s-ar face la fel dreptate, şi fără ca cineva să fie silit a unge cu bani grei roţile, ca ele să nu mai scârţâie”. [„Lumea şi Ţara”, Anul VII, nr.43, Cluj, 27 octombrie 1929].Cum se pedepseşte în alte ţări un slujbaş care primeşte daruri

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama