Clujul, sursă de inspiraţie pentru Chişinău în dezvoltarea industriei software

Autor: Claudiu.Padurean din 22 mai 2018, Vizualizari: 501

Clujul, sursă de inspiraţie pentru Chişinău în dezvoltarea industriei softwareClujul a devenit o sursă de inspiraţie pentru dezvoltarea industriei IT la Chişinău. Companiile din capitala Republicii Moldova doresc să încheie parteneriate cu firmele din Cluj şi să colaboreze în cadrul clusterelor care structurează această industrie. Interesul este mare şi din partea firmelor clujene. Unele dintre ele, precum Arobs Transilvania Software sau Endava, şi-au deschis deja filiale la Chişinău sau au încheiat parteneriate cu firmele din Republica Moldova.


Clujul a devenit în ultimii ani principalul hub al industriei IT din România. Anul trecut a fost depăşit pragul psihologic de 20.000 de specialişti în producţia de software care lucrează în Cluj-Napoca, potrivit unui studiu făcut de asociaţia ARIES Transilvania. Dezvoltarea industriei IT a adus prosperitate în Cluj, iar numărul tinerilor clujeni care emigrează a scăzut considerabil. De aceea, Clujul reprezintă un model pentru dezvoltarea industriei IT din Chişinău, afirmă reprezentantul celui mai mare grup moldovenesc din industria IT şi telecom, StarNet, Ştefan Barbu. ”Am remarcat în mod deosebit activitatea clusterelor”, a spus omul de afaceri din Chişinău.

 

Ştefan Barbu, care conduce StarLab, divizia de software a grupului StarNet, este de părere că şi Chişinăul are un potenţial foarte mare în domeniul producţiei de software.

 

Nu doar companiile din Republica Moldova sunt interesate să colaboreze cu firmele care produc software în Cluj. Unele companii clujene şi-au deschis sucursale la Chişinău, în timp ce altele au parteneriate strategice cu firme moldoveneşti. Prin intermediul acestora, companiile clujene au acces la forţa de muncă ce le lipseşte tot mai mult, iar compatibilitatea culturală dintre informaticienii clujeni şi cei din Chişinău uşurează construirea unor echipe comune competitive pe plan global.

dle templates freefilm online


Categoria: Economie

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama