Clujul de ieri: Cea mai frumoasă femeie

Autor: felix.ostrovschi din 6 iunie 2018, Vizualizari: 456

Clujul de ieri: Cea mai frumoasă femeieFrumuseţea e o armă puternică a femeilor contra oamenilor şi a sorţii. O armă însă ce în multe cazuri se întoarce şi împotriva celui care o poartă. Căci adeseori s-au văzut femei care-şi blestemară frumuseţea pentru că le-a adus nenoroc.


„Frumuseţea la bărbaţi, dacă e nu strică, de lipseşte nu-i nici o nenorocire. O vorbă din bătrâni zice că bărbatul e de-ajuns să fie un pic mai frumos decât dracul. Bătrânii poate să fi avut dreptate. Frumuseţea e o armă puternică a femeilor contra oamenilor şi a sorţii. O armă însă ce în multe cazuri se întoarce şi împotriva celui care o poartă. Căci adeseori s-au văzut femei care-şi blestemară frumuseţea pentru că le-a adus nenoroc. Un astfel de caz s-a petrecut în secolul al XIV-lea în Toulouse.

Clujul de ieri: Cea mai frumoasă femeie

Acolo a trăit se zice cea mai frumoasă femeie pe care a cunoscut-o pământul. Se numea Paula Vignier. În oraşul ei natal de se ivea vreodată în public, pe stradă de ieşea o clipă numai, s-aduna lumea în jurul ei, gloate de bărbaţi şi femei se ţineau după ea pas de pas şi nu se mai săturau privind-o. Din depărtări mari veneau oamenii să o vadă; strada în care locuia femeia aceasta, din zori şi până-n seară era plina de mulţimea curioşilor veniţi din toate unghiurile lumii să admire pe cea mai frumoasă femeie.

Îmbulzeala devenind din ce în ce mai mare, parlamentul din Toulante s-a temut să nu ajungă lucrul cu vremea la încăerări de stradă şi pentru ca să evite eventualele disordini, interzise Paulei Vignier de a se mai arăta în public altfel decât voalată des.

Faptul acesta însă stârni mare nemulţumire în popor, care nu se împăca uşor să fie lipsit de vederea frumosului chip de femeie. Şi nemulţumirea crescu până la ameninţare.

Parlamentul s-a văzut atunci nevoit să permită Paulei Vignier de a se arăta la geam de două ori pe săptămână câte un ceas întreg. Cu aceasta, populaţia se declară mulţumită, dar femeii, dispoziţiile acestea vă puteţi închipui că nu-i erau deloc pe plac”. [„Patria”, Anul V, nr.99, Cluj, 11 mai 1923].

 

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama