Complexul arheologic Sarmizegetusa Regia a fost vandalizat

Autor: leonard.horvath din 26 februarie 2010, Vizualizari: 6 975

Complexul arheologic Sarmizegetusa Regia a fost vandalizat
Vandalizarea unuia dintre cele mai importante simboluri ale civilizaţiei dacice a fost descoperită de jurnalistul Vladimir Brilinsky, redactor-şef al revistei Dacia Magazin şi vicepreşedinte al Fundaţiei "Dacia Revival", numit Nunu de localnicii din Hunedoara. Deşi traseul este extrem de dificil în timpul iernii, Brilinsky a urcat în Munţii Orăştiei, până la Sarmizegetusa Regia, după ce a văzut la televizor un reportaj suspect, potrivit Evenimentului Zilei.
„Am găsit unul dintre stâlpii de lemn din Marele Sanctuar Circular carbonizat, iar alţi cinci stâlpi smulşi din pământ şi adunaţi grămadă. Am găsit sute de lumânări şi ceară pe Soarele de Andezit şi pe alte edificii. Şi de data asta ceara se va impregna în vestigiile antice şi le va păta”, susţine Brilinsky.
Vladimir Brilinsky a sesizat cazul Poliţiei judeţului Hunedoara şi reprezentanţilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură, care au trimis echipe în Munţii Orăştiei.
Cetăţile dacice nu sunt la primul act de vandalism de acest fel. Anul trecut, tot un grup de persoane venit să se încarce energetic în fosta capitală a statului dac, au desprins cu barosul mai multe bucăţi din blocurile de andezit pentru a le lua pe post de suveniruri acasă.
Deşi au fost înscrise de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial, cetăţile dacice sunt departe de a beneficia de un regim de protecţie şi promovare din partea autorităţilor române. Jandarmii care au un post situat în zonă patrulează prin munţi dar nu pot să aplice sancţiuni sau să ia măsuri legale în lipsa unui regulament de vizitare al cetăţilor dacice, la care Direcţia pentru Cultură Hunedoara încă mai lucrează.dle templates freefilm online


Categoria: Cultura

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama