Constantin Dinu Ilea – omagiu plastic la Muzeul de Artă din Cluj

Autor: daniel.sarbu din 22 martie 2010, Vizualizari: 2 439

Constantin Dinu Ilea – omagiu plastic la Muzeul de Artă din Cluj
La Muzeul de Artă din Cluj-Napoca este deschisă expoziţia de de pictură omagială Constantin Dinu Ilea. Expoziţia este organizată în cadrul proiectului “Centenar la Muzeu” dedicat împlinirii a 100 de ani de la naşterea unor importanţi artişti români, ale căror lucrări sunt prezente în colecţiile Muzeului de Artă din Cluj. Cu acest proiect muzeul clujean lansează un program amplu de valorificare prin expoziţii a propriului patrimoniu de artă, prin care vor fi prezentate publicului operele unor artişti reprezentativi pentru arta românească şi universală sau vor fi semnalate mişcări artistice semnificative consemnate de istoria artei.
Artistul clujean Constantin Dinu Ilea (1910-1993) figurează cu 16 lucrări în patrimoniul Muzeului de Artă din Cluj, lucrări care concentrează motive plastice ce vin din lumea satului (Din străbuni, Vatra satului,), teme istorice (1877, 1907, 1918) sau mari personalităţi (Mihai Viteazu şi Baba Novac, Avram Iancu, Constantin Brâncuşi). Deşi a participat la pictarea în frescă a Catedralei ortodoxe din Cluj şi a bisericilor ortodoxe din cartierele Iosefin şi Mehala din Timişoara, sau cea a bisericii ortodoxe din Anina, alături de renumiţii profesori Catul Bogdan şi Ioachim Miloia, artistul Constantin Dinu Ilea este cunoscut mai degrabă ca pictor de şevalet şi ceramist, decât ca autor de frescă şi decoraţiuni murale. Numele lui Constantin Dinu Ilea se leagă fundamental de Şcoala de Arte Frumoase din Cluj şi Timişoara, din perioada 1927-1937, regăsindu-se într-un grup valoros de artişti, precum Romul Ladea, Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Anastase Demian, Julius Podlipny, Alexandru Popp, aparţinând corpului profesoral, dar şi de colegii de generaţie, apropiaţi ca vârstă de profesorii lor, ptrecum Petre Abrudan, Fülöp Antal Andor, Kovács Péter, Coriolan Munteanu, Anton Lazăr, Virgil Fulicea, Nicolae Brana, Teodor Harşia, Lucia Piso-Ladea, Simion Mărcuş, Szervátiusz Jenő, Ion Vlasiu.

Amintiri şi tablouri

În lucrările sale Constantin Dinu Ilea dă dovadă de o putere de abstractizare impresionantă, în care se simt inflexiuni clar constructiviste. Expoziţia deschisă la muzeul clujean se adresează tuturor generaţiilor de public, dar în special tinerilor iubitori de artă, care nu au avut ocazia să-şi formeze o imagine despre opera acestui artist a cărui ultimă expoziţie personală la Cluj a fost în 1975. Caracterul omagial şi retrospectiv al expoziţiei este întregit de fotografii, documente, articole din presa vremii, cataloage de expoziţie, alături şi de filmul documentar realizat de artistul-fotograf Radu Constantin Ilea.dle templates freefilm online


Categoria: Cultura

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama