Protocolul medicilor de familie: norme metodologice modificate, contract cadru neschimbat

Autor: Ioan.Ciorca din 8 aprilie 2010, Vizualizari: 1 624

După zile de negocieri, discuţiile dintre medicii de familie, Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate au dat roade. În urma protocolului semnat de aceştia, au fost modificate normele metodologice de aplicare a contractului cadru, însă acesta a rămas neschimbat.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Casei de Asigurări de Sănătate au acceptat solicitarea medicilor de familie, "de a participa la elaborarea contractului cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, precum şi a altor acte normative (ordine), în ceea ce priveşte reglementarea activităţii cabinetelor medicale de familie", potrivit protocolului.

O altă problemă rezolvată, în urma negocierilor este cea a fondului pentru prescrierea medicamentelor. Astfel, din aprilie, în termen de 60 de zile, vor fi finalizate normele de aplicare a criteriilor de utilizare a fondului alocat pentru prescrierea medicamentelor, cu şi fără contribuţie personală, în tratamentul ambulatoriu. Acestea urmând să fie puse în aplicare începând cu 1 iulie 2010, reiese din protocol.

De asemenea s-a ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte modul de decontare a medicamentelor.

"Reprezentanţii medicilor de familie susţin elaborarea unui mod de decontare a medicamentelor, în aşa fel încât pacienţii să poată beneficia de tratament oricând şi de câte ori este nevoie", se arată în protocol.

Potrivit protocolului, medicii de familie au refuzat aplicarea măsurilor de utilizare a sistemului de buget orientativ pentru prescrierea medicamentelor sau orice altă formă de plafonare a prescrierii de medicamente, la nivelul medicului.

Şi cum acest protocol vizează şi pacienţii, aceştia se declară cei mai câştigaţi.

"Ceea ce este foarte important pentru pacienţi este faptul că s-a eliminat plafonul la prescrierile de medicamente. Medicul nu mai are plafon. Va fi un plafon orientativ. Fiecărui medic i se va putea atrage atenţia de către CNAS că a cheltuit mai mult şi el trebuie să justifice de ce a cheltuit mai mult, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Din luna iulie, vor fi iniţiate lucrările pentru elaborarea contractului cadru pentru anul 2011, în vederea finalizării acestuia în septembrie şi ulterior normele metodologice de aplicare ale acestuia.dle templates freefilm online
Sursa: Realitatea.net

Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama