Pagina de istorie: Unirea lui Mihai Viteazul, o afacere de familie?

Autor: bianca.padurean din 9 august 2018, Vizualizari: 474

Pagina de istorie: Unirea lui Mihai Viteazul, o afacere de familie?În 9 august 1601, pe un câmp de lângă Turda, era asasinat unul dintre cei mai importanţi domnitori din istoria medievală a românilor, Mihai Viteazul. El a rămas în istorie drept primul român care a unit cele trei state locuite de români din epoca sa. Însă în memoria contemporanilor săi, Mihai Viteazul a strălucit mai degrabă prin succesele sale militare împotriva Imperiului Otoman, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Hiroshima şi Nagasaki, începutul erei nucleare

Autor: bianca.padurean din 6 august 2018, Vizualizari: 246

Pagina de istorie: Hiroshima şi Nagasaki, începutul erei nucleareÎn 6 august 1945, omenirea a intrat într-o nouă epocă: cea nucleară. Este vorba de o epocă în care mai multe state au posibilitatea de a produce aşa-numitul Holocaust nuclear, adică distrugerea în întregime a planetei şi a omenirii. Evenimentul tragic care a marcat intrarea în această nouă epocă a fost primul bombardament atomic din istorie, cel de la Hiroshima. Despre acest eveniment citiţi în Pagina de istorie a RFI.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: A participat la Marea Unire, a intemeiat cercetasia si a organizat Gradina Botanica din Cluj. Afla ce nu stiai despre Alexandru Borza

Autor: bianca.padurean din 2 august 2018, Vizualizari: 370

Pagina de istorie:  A participat la Marea Unire, a intemeiat cercetasia si a organizat Gradina Botanica din Cluj. Afla ce nu stiai despre Alexandru BorzaPrintre personalităţile care au participat la făurirea Marii Uniri din 1918 a fost şi naturalistul Alexandru Borza. Grădina Botanică din Cluj poartă numele savantului român, însă profesorul clujean a avut contribuţii majore atât în dezvoltarea ştiinţelor naturii, protejării plantelor, cât şi în înfiinţarea mişcării cercetaşilor din România, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum şi-a pierdut capul revoluţionarul francez Robespierre

Autor: bianca.padurean din 27 iulie 2018, Vizualizari: 551

Pagina de istorie: Cum şi-a pierdut capul revoluţionarul francez RobespierreUna dintre cele mai importante figuri ale Revoluţiei Franceze, Maximilien de Robespierre, îşi găsea sfârşitul, în 27 iulie 1794. El a fost arestat şi apoi ghilotinat, la exact un an după ce fusese numit în fruntea Comitetului Salvării Publice. Figura sa stârneşte controverse şi azi. Unii îl consideră drept un precursor al lui Lenin şi al lui Stalin, în timp ce alţii îl consideră un idealist care nu a vrut să facă nici un compromis, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Eliberarea Cetăţii Albe, momentul în care ar fi trebuit să se termine pentru România Al Doilea Război Mondial

Autor: bianca.padurean din 26 iulie 2018, Vizualizari: 497

Pagina de istorie: Eliberarea Cetăţii Albe, momentul în care ar fi trebuit să se termine pentru România Al Doilea Război MondialMomentul simbolic al sfârşitului războiului de eliberare era intrarea Armatei Române în Cetatea Albă. În 26 iulie 1941 se încheia campania purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord. Însă redobândirea teritoriului românesc dintre Prut şi Nistru nu a însemnat şi sfârşitul războiului propriu-zis. Ca urmare a deciziei generalului Ion Antonescu, Armata Română a continuat să lupte dincolo de Nistru, ceea ce a dus la cea mai gravă înfrângere din istoria românilor, cea de la Stalingrad, apoi la pierderea din nou a Basarabiei şi Bucovinei de Nord, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Mata Hari, agent dublu sau victimă a incompetenţei unor ofiţeri?

Autor: bianca.padurean din 25 iulie 2018, Vizualizari: 516

Pagina de istorie: Mata Hari, agent dublu sau victimă a incompetenţei unor ofiţeri?În data de 25 iulie 1917, la Paris, se încheia unul dintre cele mai faimoase procese de spionaj din lume. O femeie de 41 de ani, Mata Hari, era condamnată la moarte de un tribunal militar, după ce fusese acuzată de spionaj în favoarea Germaniei. Acuzatorii săi au afirmat că Mata Hari ar fi fost vinovată de moartea a zeci de mii de soldaţi francezi. Femeia şi-a susţinut nevinovăţia în tot cursul procesului, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Taberele muzicale pentru copii sau cum chitara este mai tare decât tableta sau telefonul

Autor: Claudiu.Padurean din 23 iulie 2018, Vizualizari: 680

Taberele muzicale pentru copii sau cum chitara este mai tare decât tableta sau telefonulTaberele muzicale organizate în diferite părţi ale Transilvaniei reprezintă pentru copii o bună alternativă la petrecerea timpului liber în faţa calculatorului, tabletei sau telefonului. În aceste tabere, copiii au ocazia să îşi exerseze talentul muzical şi să îşi facă noi prieteni.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Fabuloasa poveste a primei ediţii a Cupei Mondiale de Fotbal

Autor: bianca.padurean din 12 iulie 2018, Vizualizari: 686

Pagina de istorie: Fabuloasa poveste a primei ediţii a Cupei Mondiale de FotbalÎn 13 iulie 1930, începea la Montevideo, în Uruguay, prima ediţie a Campionatului Mondial FIFA, cea mai importantă competiţie fotbalistică de pe planetă, disputată între echipele naţionale de fotbal. Aflaţi dacă echipa România a participat la această primă Cupă Mondială de Fotbal, din Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Woodrow Wilson, cel mai bun presedinte american pentru romani

Autor: bianca.padurean din 4 iulie 2018, Vizualizari: 581

Pagina de istorie: Woodrow Wilson, cel mai bun presedinte american pentru romaniÎn 4 iulie, Statele Unite ale Americii îşi celebrează independenţa, proclamată în anul 1776. Această zi este cunoscută în întreaga lume datorită principiilor generoase cuprinse în Declaraţia de Independenţă, dintre care, poate, cel mai important este dreptul la libertate. Acest principiu a călăuzit activitatea unuia dintre cei mai importanţi preşedinţi americani, care a fost şi cel mai bun preşedinte american pentru români: Woodrow Wilson, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Hugo Capet, un părinte uitat al Europei şi legătura sa cu Casa Regală a României

Autor: bianca.padurean din 3 iulie 2018, Vizualizari: 619

Pagina de istorie: Hugo Capet, un părinte uitat al Europei şi legătura sa cu Casa Regală a RomânieiÎn anul 987, în Franţa, avea loc un eveniment care părea puţin semnificativ. Un mare aristocrat, care descindea din Regele Robert I al Franţei, era ales de nobilime drept Rege, după stingerea ultimului monarh carolingian, Ludovic al V-lea. Numele noului Rege era Hugo Capet. Unii dintre urmaşii săi domnesc în continuare în Europa, iar una dintre descendentele sale este şeful Casei Regale a României, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Elie Wiesel, unul dintre cei mai vocali martori ai Holocaustului

Autor: bianca.padurean din 2 iulie 2018, Vizualizari: 612

Pagina de istorie: Elie Wiesel, unul dintre cei mai vocali martori ai HolocaustuluiÎn 2 iulie 2016 se stingea din viaţă unul dintre cei mai importanţi martori ai Holocaustului şi unul dintre puţinii laureaţi ai Premiului Nobel care avea origini româneşti. Supravieţuitor al lagărelor naziste ale morţii de la Auschwitz şi Buchenwald, şi-a dedicat viaţa relatării ororilor naziste şi pedepsirii celor vinovaţi de ele, scrie RFI, în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum a murit ultimul împărat mexican

Autor: bianca.padurean din 19 iunie 2018, Vizualizari: 756

Pagina de istorie: Cum a murit ultimul împărat mexicanÎn data de 19 iunie 1867 lua sfârşit cea mai importantă tentativă a puterilor europene de a recâştiga controlul asupra Mexicului. Împăratul Maximilian al Mexicului era executat de armata revoluţionară care îi rămăsese loială preşedintelui Benito Juarez. Soarta împăratului mexican a zguduit Europa, pentru că Maximilian I beneficiase de sprijinul Imperiului Austriac, al Imperiului Francez, al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Prusiei, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

Autor: bianca.padurean din 18 iunie 2018, Vizualizari: 646

Pagina de istorie: 140 de ani de la unirea Dobrogei cu RomâniaÎn vara anului 1878, România intra în posesia Dobrogei: teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră îi era oferit României la finalul Războiului de Independenţă, ca o formulă de compensare pentru faptul că Rusia reocupase judeţele din Basarabia de Sud. Dobrogea a rămas de atunci principala faţadă maritimă a României, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Iadul deportărilor în Siberia, văzut prin ochii unei bucovinence

Autor: bianca.padurean din 14 iunie 2018, Vizualizari: 851

Pagina de istorie: Iadul deportărilor în Siberia, văzut prin ochii unei bucovinenceÎn 14 iunie 1941, sute de mii de polonezi şi de români erau deportaţi, din ordinul lui Stalin, din teritoriile ocupate de URSS, în Siberia, în republicile sovietice din Asia Centrală sau dincolo de Cercul Polar. Aceste deportări au distrus destine şi au provocat suferinţe de neimaginat victimelor dictatorului comunist, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Ion Raţiu, un ”Soros” al mineriadei din iunie 1990

Autor: bianca.padurean din 13 iunie 2018, Vizualizari: 1 162

Pagina de istorie: Ion Raţiu, un ”Soros” al mineriadei din iunie 1990În urmă cu 28 de ani, România se confrunta cu unul dintre cele mai penibile episoade din istoria sa contemporană. La cererea preşedintelui României de atunci, Ion Iliescu, minerii invadau încă o dată Bucureştiul. Minerii nu au făcut ţăndări doar sediile partidelor istorice şi ale ziarelor de opoziţie, ci şi imensul capital de simpatie pe care România îl acumulase în urma Revoluţiei din 1989. Una dintre cele mai valoroase mărturii legate de Mineriada din 13 - 15 iunie 1990 îi aparţine lui Ion Raţiu, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Atenţiune dacă umblaţi pe străzi

Autor: felix.ostrovschi din 11 iunie 2018, Vizualizari: 765

Atenţiune dacă umblaţi pe străziÎn materialul apărut în anul 1927, sunt evidenţiate câteva din riscurile care ameninţau pietonii din Clujul interbelic.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Când SUA au declarat război României

Autor: bianca.padurean din 6 iunie 2018, Vizualizari: 1 060

Pagina de istorie: Când SUA au declarat război RomânieiÎn 6 iunie 1942, Statele Unite ale Americii declarau război României şi Bulgariei. Declaraţia de război a avut consecinţe imediate: bombardierele americane au încercat să distrugă instalaţiile petroliere de pe Valea Prahovei, iar apoi bombele s-au abătut şi asupra Bucureştiului. Acesta a fost singurul război din istorie în care România şi Statele Unite ale Americii au luptat ca adversari, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Povestea partidului legionar ”Totul pentru Ţară”

Autor: bianca.padurean din 5 iunie 2018, Vizualizari: 831

Pagina de istorie: Povestea partidului legionar ”Totul pentru Ţară”În 5 iunie 1933, Corneliu Zelea Codreanu înfiinţa partidul ”Totul pentru Ţară”, expresia politică a unei organizaţii fasciste şi totalitate, Mişcarea Legionară. Această organizaţie politică, violent antisemită, a promovat asasinatul drept armă de luptă politică. Partidul Totul pentru Ţară a exploatat sentimentele naţionaliste ale unor pături sociale şi a înregistrat un succes electoral remarcabil la alegerile din 1937, când a devenit a treia forţă politică din România, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Onisifor Ghibu, ardeleanul care a luptat pentru Unire în Basarabia

Autor: bianca.padurean din 31 mai 2018, Vizualizari: 867

Pagina de istorie: Onisifor Ghibu, ardeleanul care a luptat pentru Unire în BasarabiaÎn 31 mai 1883, se năştea unul dintre marii intelectuali din perioada interbelică a României, Onisifor Ghibu. Meritele sale legate de Unirea Basarabiei cu România, precum şi de reorganizarea Universităţii din Cluj de după Primul Război Mondial, sunt indiscutabile, la fel ca şi suferinţa sa în temniţele comuniste, scrie Pagina de istorie a RFI.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Povestea Ioanei d’Arc, cea fără de care Franţa era să nu mai existe

Autor: bianca.padurean din 30 mai 2018, Vizualizari: 797

Pagina de istorie: Povestea Ioanei d’Arc, cea fără de care Franţa era să nu mai existeÎn data de 30 mai, credincioşii catolici o sărbătoresc pe Sfânta Ioana d’Arc, o eroină simbol pentru Franţa şi un simbol al luptei pentru libertate. Există şi voci care spun că Ioana d’Arc ar fi fost de fapt schizofrenică, iar ceea ce a rămas în istorie drept vocile divine care ar fi îndemnat-o să elibereze Orleans-ul ar fi fost, de fapt, rezultatul unor probleme psihice. Dincolo de această controversă, Ioana d’Arc a rămas în istorie pentru faptul că a produs un moment de cotitură în războiul de 100 de ani, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Conflictul dintre ”Adevărul”, ”Dimineaţa” şi ”Universul” soldat cu arderea ziarelor

Autor: bianca.padurean din 29 mai 2018, Vizualizari: 779

Pagina de istorie: Conflictul dintre ”Adevărul”, ”Dimineaţa” şi ”Universul” soldat cu arderea ziarelorArderea scrierilor incomode pentru autorităţi, sau a celor care postulau idei contrare curentului opiniei publice dintr-o anumită perioadă, are o lungă istorie. Unul dintre cele mai celebre cazuri este arderea bibliotecii din Alexandria, însă exemplele pot continua. În 1936, în România era în plină desfăşurare un conflict între ziarele „Adevărul” şi „Dimineaţa”, cu orientări de stânga şi curentul promovat de ziarul „Universul”, cu înclinaţii şi simpatii germanofile. Aflaţi din Pagina de istorie a RFI cum s-a soldat acest conflict de idei.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Mircea Druc, primul premier necomunist din Basarabia

Autor: bianca.padurean din 25 mai 2018, Vizualizari: 775

Pagina de istorie: Mircea Druc, primul premier necomunist din BasarabiaÎn data de 25 mai 1990 se producea o cotitură politică importantă în istoria Basarabiei. La Chişinău era desemnat primul premier necomunist al Republicii Socialiste Sovietice Moldoveneşti. Este vorba de Mircea Druc, al cărui guvern a lansat un amplu proces de reforme, finalizat cu desprinderea Moldovei din URSS. Ulterior, cariera politică a lui Mircea Druc a intrat în declin, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Când Mengele, ”îngerul morţii”, a ajuns la Auschwitz

Autor: bianca.padurean din 24 mai 2018, Vizualizari: 792

Pagina de istorie: Când Mengele, ”îngerul morţii”, a ajuns la AuschwitzÎn 24 mai 1943, în complexul concentraţionar Auschwitz-Birkenau era trimis un căpitan SS cu pregătire de medic şi de antropolog. Misiunea sa nu era aceea de a-i trata pe deţinuţii care trăiau şi sufereau în condiţii inumane, ci aceea de a-i supune pe aceştia unor experimente care stârnesc şi azi repulsie şi revoltă. Acest medic german a căpătat supranumele de ”îngerul morţii”. Numele sau era Josef Mengele, scrie RFI in Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Dacia, produsul înţelegerii dintre Charles de Gaulle şi Ceauşescu

Autor: bianca.padurean din 23 mai 2018, Vizualizari: 785

Pagina de istorie: Dacia, produsul înţelegerii dintre Charles de Gaulle şi CeauşescuÎn acest an se împlinesc 50 de ani de când pe poarta uzinelor Dacia a ieşit primul autoturism sub această marcă. Proiectul automobilului românesc de inspiraţie franceză a putut fi realizat datorită influenţei pe care generalul Charles de Gaulle o avea asupra lui Nicolae Ceauşescu. Acum, Dacia este unul dintre cele mai de succes produse româneşti şi a devenit una dintre maşinile cele mai apreciate la nivel european, scrie RFI în pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: De ce i-au luat comuniştii cetăţenia Regelui Mihai?

Autor: bianca.padurean din 22 mai 2018, Vizualizari: 820

Pagina de istorie: De ce i-au luat comuniştii cetăţenia Regelui Mihai?Exact acum 70 de ani, în 22 mai 1948, Guvernul Petru Groza decidea să retragă cetăţenia română Regelui Mihai I al României, precum şi celorlalţi membri ai Familiei Regale. Motivul acestui gest era reprezentat de faptul că Regele exilat a spus adevărul despre şantajul la care a fost supus de comunişti, care l-au silit să semneze actul de abdicare, sub ameninţarea că vor ucide 1.000 de studenţi care fuseseră arestaţi în Bucureşti, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Dracula, produsul unui ”fake-news” fabricat de... saşi

Autor: bianca.padurean din 18 mai 2018, Vizualizari: 898

Pagina de istorie: Dracula, produsul unui ”fake-news” fabricat de... saşiÎn 18 mai 1897, scriitorul irlandez Bram Stoker publica la Londra romanul Dracula. Lucrarea l-a transformat pe voievodul român Vlad Ţepeş într-o celebritate mondială, însă nu în calitate de personaj istoric real, ci în calitate de personaj literar, în ipostaza unui vampir însetat de sânge. În prezent, dincolo de literatură, Dracula a devenit unul dintre cele mai importante branduri turistice româneşti, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Fericitul Vladimir Ghika, prinţul care a devenit marele vagabond apostolic

Autor: bianca.padurean din 16 mai 2018, Vizualizari: 693

Pagina de istorie: Fericitul Vladimir Ghika, prinţul care a devenit marele vagabond apostolicÎn 16 mai se împlinesc cinci ani de când monseniorul Vladimir Ghika a fost ridicat la cinstea altarelor. El a fost una dintre cele mai impresionante şi mai originale figuri din istoria românilor. Coborâtor direct din Regii Franţei şi din Principii Moldovei, Vladimir Ghika şi-a dedicat viaţa săracilor şi celor suferinzi din Africa, Asia, America de Sud, Australia sau Europa şi a sfârşit într-o temniţă comunistă, în care a murit pentru credinţă, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Pronunciamentul de la Blaj, un moment decisiv înaintea realizării Unirii din 1918

Autor: bianca.padurean din 15 mai 2018, Vizualizari: 757

Pagina de istorie: Pronunciamentul de la Blaj, un moment decisiv înaintea realizării Unirii din 1918În 15 mai se împlinesc 150 de ani de la Pronunciamentul de la Blaj. Este vorba de una dintre cele mai importante acţiuni politice ale românilor ardeleni, care protestau împotriva suprimării autonomiei Transilvaniei şi încorporarea acesteia în Ungaria. Una dintre consecinţele Pronunciamentului a fost crearea Partidului Naţional al Românilor din Transilvania, prima formaţiune politică a românilor ardeleni, şi naşterea mişcării pasiviste, care avea să culmineze cu Memorandumul românilor ardeleni, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: 70 de ani de la declararea independenţei Israelului

Autor: bianca.padurean din 14 mai 2018, Vizualizari: 813

Pagina de istorie: 70 de ani de la declararea independenţei IsraeluluiÎn 14 mai 1948, Statul Israel îşi proclama independenţa. Gestul venea după ce poporul evreu fusese supus uneia dintre cele mai grele încercări din istorie: Holocaustul. Formarea statului israelian a stârnit furia arabilor, iar conflictul arabo-israelian care a început atunci mocneşte şi azi, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Tripla semnificaţie a zilei de 10 Mai

Autor: bianca.padurean din 10 mai 2018, Vizualizari: 803

Pagina de istorie: Tripla semnificaţie a zilei de 10 MaiÎnainte de instaurarea comunismului, 10 Mai era ziua naţională a României. Comuniştii au interzis această sărbătoare, deoarece ea era strâns legată de regalitate şi de istoria monarhiei româneşti. Din 2016, 10 Mai este din nou recunoscută drept sărbătoare naţională, datorită unei semnificaţii întreite, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 
Inapoi Inainte


Reclama

Reclama