Pagina de istorie: Cand negrii i-au ucis pe albi, pentru ca albii l-au rastignit pe Isus

Autor: bianca.padurean din 17 octombrie 2018, Vizualizari: 245

Pagina de istorie: Cand negrii i-au ucis pe albi, pentru ca albii l-au rastignit pe IsusÎn data de 17 octombrie 1806, în Haiti, murea singurul împărat din istoria insulei, Jacques I. Acesta a fost o figură excentrică şi sângeroasă şi a rămas în istorie pentru că i-a îndemnat pe foştii sclavi negri din ţara sa să îi ucidă pe albi, pe motiv că albii l-au ucis pe Isus Cristos. Jacques I se considera drept un rival al lui Napoleon Bonaparte, scrie Pagina de istorie a RFI.ro.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Ioan Paul al II-lea, primul papă neitalian din 1522

Autor: bianca.padurean din 16 octombrie 2018, Vizualizari: 240

Pagina de istorie: Ioan Paul al II-lea, primul papă neitalian din 1522În urmă cu exact 40 de ani, arhiepiscopul de Cracovia, cardinalul Karol Wojtyla, era ales şi devenea Papă. Era primul papă neitalian din anul 1522. De asemenea, alegerea ca papă a unui episcop de după Cortina de Fier reprezenta o mare surpriză. Alegea sa a dat o lovitură de moarte comunismului, ideologie care promova ateismul. Karol Wojtyla şi-a luat numele de Ioan-Paul al II-lea.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Încoronarea lui Ferdinand I şi a Mariei ca Regi ai tuturor românilor

Autor: bianca.padurean din 15 octombrie 2018, Vizualizari: 223

Pagina de istorie: Încoronarea lui Ferdinand I şi a Mariei ca Regi ai tuturor românilorÎn 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, avea loc unul dintre cele mai importante momente simbolice din istoria României. Regele Ferdinand I şi Regina Maria erau încoronaţi ca suverani ai tuturor românilor. Alba Iulia a fost aleasă drept oraş al încoronării datorită importanţei sale simbolice covârşitoare pentru istoria românilor, pentru că acest oraş a fost capitala lui Mihai Viteazul şi locul în care s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918. Ceremonia încoronării a avut loc într-o catedrală ortodoxă care a fost ridicată în doar nouă luni, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Povestea românului care a sculptat capul statuii lui Isus din Rio de Janeiro

Autor: bianca.padurean din 12 octombrie 2018, Vizualizari: 214

Pagina de istorie: Povestea românului care a sculptat capul statuii lui Isus din Rio de JaneiroAcum exact 87 de ani, la Rio de Janeiro era sfinţită faimoasa statuie gigantică a lui Isus Cristos. Puţini ştiu, însă, că cel care a realizat capul statuii a fost un scultptor român. 

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Ion Diaconescu si... tusea in Codul Morse din inchisorile comuniste

Autor: bianca.padurean din 11 octombrie 2018, Vizualizari: 476

Pagina de istorie: Ion Diaconescu si... tusea in Codul Morse din inchisorile comunisteÎn 11 octombrie 2011, se stingea din viaţă unul dintre cei mai importanţi oameni de stat din România: Ion Diaconescu. El a cunoscut, vreme de 15 ani, calvarul temniţelor comuniste, însă nu a abandonat nici o clipă valorile morale pe care le-a deprins din familie. Ion Diaconescu a contribuit la reorganizarea PNŢCD după căderea comunismului şi a fost unul dintre artizanii victoriei istorice din 1996 a Opoziţiei democratice asupra foştilor comunişti din PDSR, precursorul PSD de azi. Ion Diaconescu a fost, timp de patru ani, preşedintele Camerei Deputaţilor, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Clujul, orasul care se confrunta cu o criza de crestere

Autor: Claudiu.Padurean din 9 octombrie 2018, Vizualizari: 604

Clujul, orasul care se confrunta cu o criza de crestereClujul se confruntă cu o veritabilă criză de creştere. Împreună cu zona metropolitană, oraşul a depăşit pragul de 500.000 de locuitori, iar proiecţiile administraţiei publice locale arată că, în anul 2050, va depăşi pragul de 1.000.000 de locuitori. În acest context, oraşul riscă să se sufoce, de aceea autorităţile locale şi comunitatea IT din Cluj caută soluţii pentru a preveni acest lucru. Principalele tendinţe sunt modernizarea şi îmbunătăţirea transportului public, descurajarea folosirii maşinilor personale în oraş şi utilizarea aplicaţiilor informatice pentru a gestiona locurile de parcare, pentru a interacţiona cu funcţionarii municipalităţii sau pentru a administra bazele sportive publice.

Categorie: Reportaj

 

Cafeneaua Festivalului Caolin, locul unde arta ceramica se intalneste cu pasiunea pentru cafeaua de specialitate

Autor: Claudiu.Padurean din 8 octombrie 2018, Vizualizari: 560

Cafeneaua Festivalului Caolin, locul unde arta ceramica se intalneste cu pasiunea pentru cafeaua de specialitateUnul dintre cei mai apreciaţi artişti ceramişti din Cluj, Ioan Sumedre junior, a deschis o cafenea culturală, Espresso Studio. În această cafenea, clienţii pot să participe la modelarea unor obiecte de ceramică, la ateliere de pictură sau să se bucure de fragmentele de literatură română contemporană promovate prin intermediul unor fragmente valoroase afişate în cafenea.

Categorie: Cultura / Reportaj

 

Mestesugurile traditionale renasc in Transilvania

Autor: Claudiu.Padurean din 4 octombrie 2018, Vizualizari: 510

Mestesugurile traditionale renasc in TransilvaniaÎn Transilvania renaşte interesul pentru o serie de meşteşuguri tradiţionale. De exemplu, potcovari, care azi nu se mai ocupă de caii sătenilor, ci de cai de sport care pot valora şi sute de mii de euro. La fel, cioplitorii în piatră care lucrează ornamente pentru vilele milionarilor din Paris. Aceste meserii oferă meseriaşilor şansa de a duce un trai decent şi respectabil.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Nicolae Titlulescu, aparatorul Etiopiei

Autor: bianca.padurean din 3 octombrie 2018, Vizualizari: 436

Pagina de istorie: Nicolae Titlulescu, aparatorul EtiopieiÎn data de 3 octombrie 1935, Italia fascistă declanşa invazia Etiopiei, stârnind astfel oprobiul Societăţii Naţiunilor care, la iniţiativa diplomatului român Nicolae Titulescu, a adoptat o serie de sancţiuni la adresa Italiei. Însă cele mai multe dintre aceste sancţiuni au fost lipsite de eficienţă, din cauza pactelor pe care Italia le avea cu Marea Britanie şi cu Franţa, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Germanii, infranti de rusi, ger si noroi

Autor: bianca.padurean din 2 octombrie 2018, Vizualizari: 414

Pagina de istorie: Germanii, infranti de rusi, ger si noroiÎn data de 2 octombrie 1941 începea una dintre cele mai importante bătălii ale Celui de-al Doilea Război Mondial. Armata germană începea ofensiva pentru cucerirea Moscovei. Bătălia părea să se termine cu victoria germanilor, însă planurile generalilor nazişti au fost răsturnate de vremea nemiloasă din Rusia, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Paul al VI-lea, Papa care l-a primit in audienta pe Nicolae Ceausescu

Autor: bianca.padurean din 26 septembrie 2018, Vizualizari: 686

Pagina de istorie: Paul al VI-lea, Papa care l-a primit in audienta pe Nicolae CeausescuÎn data de 26 septembrie 1897 se naştea Giovanni Montini, cel care avea să devină ulterior Papa Paul al VI-lea, Suveranul Pontif care a iniţiat reconcilierea catolicilor cu ortodocşii şi care, totodată, a iniţiat procesul de reconciliere a creştinilor cu evreii. Din anul 2014, Papa Paul al VI-lea a fost ridicat la cinstea altarelor, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Mineriada din 1991 - tentativa reusita de lovitura de stat sau rafuiala politica?

Autor: bianca.padurean din 25 septembrie 2018, Vizualizari: 974

Pagina de istorie: Mineriada din 1991 - tentativa reusita de lovitura de stat sau rafuiala politica?În 24 septembrie 1991, minerii din Valea Jiului anunţau că intră în grevă generală şi îi cereau prim-ministrului de la acea dată, Petre Roman, să meargă în Petroşani, pentru a discuta revendicările lor. Însă Puterea de la Bucureşti a tratat de sus aceste revendicări, care, în ochii multora, păreau ridicole: minerii cereau pâine mai bună şi să nu mai primească salam cu soia, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum a ajuns Stalin in calendarul ortodox rusesc

Autor: bianca.padurean din 24 septembrie 2018, Vizualizari: 871

Pagina de istorie: Cum a ajuns Stalin in calendarul ortodox rusescUna dintre preocupările dictatorului sovietic Stalin a fost aceea de a remodela complet reperele mentale ale oamenilor. De aceea, el a dorit să introducă un nou calendar, care să înlocuiască sărbătorile religioase cu sărbătorile proletariatului sovietic. Tentativa a fost un eşec, însă, vreme de doi ani, în URSS, luna februarie a avut 30 de zile, scrie RFI în pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Povestea Elenei Vacarescu, prima iubire a lui Ferdinand al Romaniei

Autor: bianca.padurean din 21 septembrie 2018, Vizualizari: 567

Pagina de istorie: Povestea Elenei Vacarescu, prima iubire a lui Ferdinand al RomanieiUna dintre cele mai mari poete de la începutul secolului XX a fost la un pas să devină Regina României. Este vorba de Elena Văcărescu, care a fost logodnica Principelui Moştenitor Ferdinand al României. Căsătoria dintre cei doi a devenit imposibilă din cauza opoziţiei Regelui Carol I şi a elitei politice româneşti, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Destinele Romaniei si Finlandei, in 1944. Asemanari si deosebiri

Autor: bianca.padurean din 19 septembrie 2018, Vizualizari: 459

Pagina de istorie: Destinele Romaniei si Finlandei, in 1944. Asemanari si deosebiriÎn 19 septembrie 1944, Finlanda semna un armistiţiu cu Uniunea Sovietică. Acesta consemna, de fapt, înfrângerea Finlandei în Cel de-al Doilea Război Mondial. Textul şi contextul acestui armistiţiu arată o asemănare incredibilă cu destinul României în timpul conflagraţiei mondiale, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum au devenit romanii crestini

Autor: bianca.padurean din 19 septembrie 2018, Vizualizari: 458

Pagina de istorie: Cum au devenit romanii crestiniÎn 324 avea loc una dintre acele bătălii care au marcat soarta umanităţii. La Chrysopolis, în Asia Mică, împăratul roman Constantin I îl învingea în luptă pe cumnatul său, împăratul Licinus. Oastea învingătorului a luptat sub drapelul creştin, iar cea a învinsului sub simbolurile zeităţilor păgâne. Victoria lui Constantin a fost echivalată cu cea a creştinismului asupra vechilor religii din Imperiul Roman, deşi acestea au continuat să supravieţuiască încă multă vreme, scrie RFI.ro.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Masacrul de la Oarba de Mureş, un Katyn românesc

Autor: bianca.padurean din 17 septembrie 2018, Vizualizari: 797

Pagina de istorie: Masacrul de la Oarba de Mureş, un Katyn românescÎn data de 17 septembrie 1944 începea cea mai sângeroasă bătălie dusă de Armata Regală Română pe Frontul de Vest. La Oarba de Mureş au murit 11.000 de soldaţi români, care au fost sacrificaţi de sovietici într-un act de răzbunare pentru anii în care românii au luptat împotriva ruşilor pentru a dezrobi Basarabia. Unii istorici au comparat masacrul de la Oarba de Mureş cu cel de la Katyn, unde mii de soldaţi şi de ofiţeri polonezi au fost asasinaţi de ruşi, scrie RFI în pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum a murit Aurel Vlaicu, defectiune tehnica, eroare de pilotaj sau infarct?

Autor: bianca.padurean din 13 septembrie 2018, Vizualizari: 587

Pagina de istorie: Cum a murit Aurel Vlaicu, defectiune tehnica, eroare de pilotaj sau infarct?Lângă Câmpina, se stingea din viaţă, în 13 septembrie 1913, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale. Aurel Vlaicu încerca să traverseze Munţii Carpaţi, o perfomanţă remarcabilă pentru aparatul de zbor pe care îl inventase. La poalele Carpaţilor Meridionali, Aurel Vlaicu s-a prăbuşit cu avionul său, scrie RFI în Pagina de istorie. 

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Povestea avocatei de origine romana, ucisa in atentatele din 11 septembrie 2001

Autor: bianca.padurean din 11 septembrie 2018, Vizualizari: 751

Pagina de istorie: Povestea avocatei de origine romana, ucisa in atentatele din 11 septembrie 2001În 11 septembrie 2001, 3.000 de oameni mureau în atentatele teroriste organizate de Al Quaeda. Printre ei se număra şi o avocată de succes din New York, a cărei familie avea origini româneşti. Tatăl său supravieţuise Holocaustului din Transilvania de Nord, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Moartea lui Avram Iancu

Autor: bianca.padurean din 10 septembrie 2018, Vizualizari: 695

Pagina de istorie: Moartea lui Avram IancuLa Baia de Criş, se stingea din viaţă, în 10 septembrie 1872, cel mai mare erou al românilor ardeleni din secolul al XIX-lea, Avram Iancu. El şi-a sfârşit zilele pe prispa unei brutării, după două decenii în care suferise de o boală psihică. Trei zile mai târziu, 10.000 de oameni l-au condus pe Avram Iancu pe ultimul său drum, la Ţebea, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Gheorghe Mihail, generalul roman care s-a razvratit impotriva sovieticilor

Autor: bianca.padurean din 7 septembrie 2018, Vizualizari: 756

Pagina de istorie: Gheorghe Mihail,  generalul roman care s-a razvratit impotriva sovieticilorÎn data de 7 septembrie 1944, generalul Gheorghe Mihail demisiona din postul de şef al Marelui Stat Major, poziţie din care condusese lichidarea rezistenţei trupelor germane care deveniseră inamicii României după 23 august 1944. Gheorghe Mihail a refuzat cu încăpăţânare actele care ar fi subordonat Armata Regală Română Armatei Roşii. Generalul a fost susţinut de Regele Mihai I, însă, în cele din urmă, sovieticii au reuşit să îşi impună punctul de vedere prin forţă. Pentru curajul său, generalul Gheorghe Mihail a plătit cu ani grei de închisoare, după instaurarea comunismului, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum a depus Mihai I juramantul de Rege al Romaniei

Autor: bianca.padurean din 6 septembrie 2018, Vizualizari: 1 715

Pagina de istorie: Cum a depus Mihai I juramantul de Rege al RomanieiÎn data de 6 septembrie 1940, Mihai I devenea Rege al României. Era, de fapt, cea de-a doua domnie a tânărului de 18 ani, după cea din perioada 1927 - 1930, întreruptă de domnia de 10 ani a tatălui său, Carol al II-lea. Cea de-a doua domnie a Regelui Mihai I începea sub auspicii nefericite: Europa era cuprinsă de vâltoarea Celui de-al Doilea Război Mondial, România pierduse o mare parte a teritoriului câştigat în 1918, iar extremismele de tot felul înfloreau în întreaga lume, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum a fost inventat impozitul pe barba

Autor: bianca.padurean din 5 septembrie 2018, Vizualizari: 606

Pagina de istorie: Cum a fost inventat impozitul pe barba Într-un clasament al celor mai absurde impozite din istorie, cu siguranţă că impozitul pe barbă ar ocupa o poziţie fruntaşă. Acest impozit a fost introdus în Rusia, în anul 1698, de către ţarul Petru cel Mare şi a rămas în vigoare mai mult de şapte decenii, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Iuliu Hatieganu, medicul clujean care l-a infruntat pe Stalin

Autor: bianca.padurean din 4 septembrie 2018, Vizualizari: 8 352

Pagina de istorie: Iuliu Hatieganu, medicul clujean care l-a infruntat pe StalinÎn 4 septembrie 1959 se stingea din viaţă, la Cluj, unul dintre cei mai mari medici români. Iuliu Haţieganu era renumit pentru acurateţea diagnosticelor sale, pentru generozitatea şi curajul său. O legendă care circulă prin mediul universitar clujean relatează cum, în 1952, l-a înfruntat pe Stalin, de dragul fratelui său, Emil Haţieganu, care fusese arestat de comunişti, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

ANALIZA. Tot mai multi germani se stabilesc în Cluj

Autor: Claudiu.Padurean din 3 septembrie 2018, Vizualizari: 808

ANALIZA. Tot mai multi germani se stabilesc în ClujÎn ultima perioadă, tot mai mulţi germani se stabilesc la Cluj. Unii dintre ei sunt saşi sau descendenţii unor saşi care au emigrat în Germania sau Austria şi care se întorc în Transilvania, regiune pe care ai o consideră ”heimat”, adică patrie. În alte cazuri, este vorba de germani care au trăit toată viaţa lor în Occident şi care vin în Transilvania pentru a căuta o viaţă mai liniştită. În fine, există şi germani care au venit pentru afaceri. În nordul Transilvaniei, există câteva mii de persoane care au revenit sau care plănuiesc să revină din Germania, Austria şi Elveţia.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum l-au impus românii pe cel mai nefericit conducător al Albaniei

Autor: bianca.padurean din 3 septembrie 2018, Vizualizari: 1 472

Pagina de istorie: Cum l-au impus românii pe cel mai nefericit conducător al AlbanieiNepotul Reginei Elisabeta a României, Principele Wilhelm de Wied, a fost, poate, cel mai nefericit conducător al Albaniei. El a fost impus drept candidat la tronul acestei ţări balcanice de către ministrul român de Externe, Take Ionescu, însă a fost nevoit să plece în exil după doar câteva luni, în 3 septembrie 1914, în contextul Primului Război Mondial. Wilhelm de Wied a murit în România, la fel ca şi soţia sa. Fiica sa, Principesa Maria Eleonora a Albaniei, a fost ucisă într-un lagăr comunist de la Miercurea Ciuc, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Bisericile organizează tabere de vară pentru copii

Autor: Claudiu.Padurean din 21 august 2018, Vizualizari: 821

Bisericile organizează tabere de vară pentru copiiBisericile din Transilvania organizează în această perioadă diferite tabere de zi, destinate copiilor şi tinerilor. În aceste tabere, copiii participă la diferite activităţi educative şi recreative, care sunt o alternativă bună la petrecerea timpului în faţa televizorului sau tabletei. Astfel de tabere au fost organizate de comunităţi ortodoxe, catolice sau protestante. În aceste zile, în Cluj-Napoca, a fost organizată una dintre taberele Parohiei Greco-Catolice Andrei Mureşanu.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Unirea lui Mihai Viteazul, o afacere de familie?

Autor: bianca.padurean din 9 august 2018, Vizualizari: 1 142

Pagina de istorie: Unirea lui Mihai Viteazul, o afacere de familie?În 9 august 1601, pe un câmp de lângă Turda, era asasinat unul dintre cei mai importanţi domnitori din istoria medievală a românilor, Mihai Viteazul. El a rămas în istorie drept primul român care a unit cele trei state locuite de români din epoca sa. Însă în memoria contemporanilor săi, Mihai Viteazul a strălucit mai degrabă prin succesele sale militare împotriva Imperiului Otoman, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Hiroshima şi Nagasaki, începutul erei nucleare

Autor: bianca.padurean din 6 august 2018, Vizualizari: 753

Pagina de istorie: Hiroshima şi Nagasaki, începutul erei nucleareÎn 6 august 1945, omenirea a intrat într-o nouă epocă: cea nucleară. Este vorba de o epocă în care mai multe state au posibilitatea de a produce aşa-numitul Holocaust nuclear, adică distrugerea în întregime a planetei şi a omenirii. Evenimentul tragic care a marcat intrarea în această nouă epocă a fost primul bombardament atomic din istorie, cel de la Hiroshima. Despre acest eveniment citiţi în Pagina de istorie a RFI.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: A participat la Marea Unire, a intemeiat cercetasia si a organizat Gradina Botanica din Cluj. Afla ce nu stiai despre Alexandru Borza

Autor: bianca.padurean din 2 august 2018, Vizualizari: 827

Pagina de istorie:  A participat la Marea Unire, a intemeiat cercetasia si a organizat Gradina Botanica din Cluj. Afla ce nu stiai despre Alexandru BorzaPrintre personalităţile care au participat la făurirea Marii Uniri din 1918 a fost şi naturalistul Alexandru Borza. Grădina Botanică din Cluj poartă numele savantului român, însă profesorul clujean a avut contribuţii majore atât în dezvoltarea ştiinţelor naturii, protejării plantelor, cât şi în înfiinţarea mişcării cercetaşilor din România, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 
Inapoi Inainte


Reclama

Reclama