Pagina de istorie: Cum a murit ultimul împărat mexican

Autor: bianca.padurean din 19 iunie 2018, Vizualizari: 342

Pagina de istorie: Cum a murit ultimul împărat mexicanÎn data de 19 iunie 1867 lua sfârşit cea mai importantă tentativă a puterilor europene de a recâştiga controlul asupra Mexicului. Împăratul Maximilian al Mexicului era executat de armata revoluţionară care îi rămăsese loială preşedintelui Benito Juarez. Soarta împăratului mexican a zguduit Europa, pentru că Maximilian I beneficiase de sprijinul Imperiului Austriac, al Imperiului Francez, al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Prusiei, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

Autor: bianca.padurean din 18 iunie 2018, Vizualizari: 240

Pagina de istorie: 140 de ani de la unirea Dobrogei cu RomâniaÎn vara anului 1878, România intra în posesia Dobrogei: teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră îi era oferit României la finalul Războiului de Independenţă, ca o formulă de compensare pentru faptul că Rusia reocupase judeţele din Basarabia de Sud. Dobrogea a rămas de atunci principala faţadă maritimă a României, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Iadul deportărilor în Siberia, văzut prin ochii unei bucovinence

Autor: bianca.padurean din 14 iunie 2018, Vizualizari: 438

Pagina de istorie: Iadul deportărilor în Siberia, văzut prin ochii unei bucovinenceÎn 14 iunie 1941, sute de mii de polonezi şi de români erau deportaţi, din ordinul lui Stalin, din teritoriile ocupate de URSS, în Siberia, în republicile sovietice din Asia Centrală sau dincolo de Cercul Polar. Aceste deportări au distrus destine şi au provocat suferinţe de neimaginat victimelor dictatorului comunist, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Ion Raţiu, un ”Soros” al mineriadei din iunie 1990

Autor: bianca.padurean din 13 iunie 2018, Vizualizari: 701

Pagina de istorie: Ion Raţiu, un ”Soros” al mineriadei din iunie 1990În urmă cu 28 de ani, România se confrunta cu unul dintre cele mai penibile episoade din istoria sa contemporană. La cererea preşedintelui României de atunci, Ion Iliescu, minerii invadau încă o dată Bucureştiul. Minerii nu au făcut ţăndări doar sediile partidelor istorice şi ale ziarelor de opoziţie, ci şi imensul capital de simpatie pe care România îl acumulase în urma Revoluţiei din 1989. Una dintre cele mai valoroase mărturii legate de Mineriada din 13 - 15 iunie 1990 îi aparţine lui Ion Raţiu, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Atenţiune dacă umblaţi pe străzi

Autor: felix.ostrovschi din 11 iunie 2018, Vizualizari: 393

Atenţiune dacă umblaţi pe străziÎn materialul apărut în anul 1927, sunt evidenţiate câteva din riscurile care ameninţau pietonii din Clujul interbelic.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Când SUA au declarat război României

Autor: bianca.padurean din 6 iunie 2018, Vizualizari: 635

Pagina de istorie: Când SUA au declarat război RomânieiÎn 6 iunie 1942, Statele Unite ale Americii declarau război României şi Bulgariei. Declaraţia de război a avut consecinţe imediate: bombardierele americane au încercat să distrugă instalaţiile petroliere de pe Valea Prahovei, iar apoi bombele s-au abătut şi asupra Bucureştiului. Acesta a fost singurul război din istorie în care România şi Statele Unite ale Americii au luptat ca adversari, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Povestea partidului legionar ”Totul pentru Ţară”

Autor: bianca.padurean din 5 iunie 2018, Vizualizari: 479

Pagina de istorie: Povestea partidului legionar ”Totul pentru Ţară”În 5 iunie 1933, Corneliu Zelea Codreanu înfiinţa partidul ”Totul pentru Ţară”, expresia politică a unei organizaţii fasciste şi totalitate, Mişcarea Legionară. Această organizaţie politică, violent antisemită, a promovat asasinatul drept armă de luptă politică. Partidul Totul pentru Ţară a exploatat sentimentele naţionaliste ale unor pături sociale şi a înregistrat un succes electoral remarcabil la alegerile din 1937, când a devenit a treia forţă politică din România, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Onisifor Ghibu, ardeleanul care a luptat pentru Unire în Basarabia

Autor: bianca.padurean din 31 mai 2018, Vizualizari: 495

Pagina de istorie: Onisifor Ghibu, ardeleanul care a luptat pentru Unire în BasarabiaÎn 31 mai 1883, se năştea unul dintre marii intelectuali din perioada interbelică a României, Onisifor Ghibu. Meritele sale legate de Unirea Basarabiei cu România, precum şi de reorganizarea Universităţii din Cluj de după Primul Război Mondial, sunt indiscutabile, la fel ca şi suferinţa sa în temniţele comuniste, scrie Pagina de istorie a RFI.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Povestea Ioanei d’Arc, cea fără de care Franţa era să nu mai existe

Autor: bianca.padurean din 30 mai 2018, Vizualizari: 442

Pagina de istorie: Povestea Ioanei d’Arc, cea fără de care Franţa era să nu mai existeÎn data de 30 mai, credincioşii catolici o sărbătoresc pe Sfânta Ioana d’Arc, o eroină simbol pentru Franţa şi un simbol al luptei pentru libertate. Există şi voci care spun că Ioana d’Arc ar fi fost de fapt schizofrenică, iar ceea ce a rămas în istorie drept vocile divine care ar fi îndemnat-o să elibereze Orleans-ul ar fi fost, de fapt, rezultatul unor probleme psihice. Dincolo de această controversă, Ioana d’Arc a rămas în istorie pentru faptul că a produs un moment de cotitură în războiul de 100 de ani, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Conflictul dintre ”Adevărul”, ”Dimineaţa” şi ”Universul” soldat cu arderea ziarelor

Autor: bianca.padurean din 29 mai 2018, Vizualizari: 426

Pagina de istorie: Conflictul dintre ”Adevărul”, ”Dimineaţa” şi ”Universul” soldat cu arderea ziarelorArderea scrierilor incomode pentru autorităţi, sau a celor care postulau idei contrare curentului opiniei publice dintr-o anumită perioadă, are o lungă istorie. Unul dintre cele mai celebre cazuri este arderea bibliotecii din Alexandria, însă exemplele pot continua. În 1936, în România era în plină desfăşurare un conflict între ziarele „Adevărul” şi „Dimineaţa”, cu orientări de stânga şi curentul promovat de ziarul „Universul”, cu înclinaţii şi simpatii germanofile. Aflaţi din Pagina de istorie a RFI cum s-a soldat acest conflict de idei.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Mircea Druc, primul premier necomunist din Basarabia

Autor: bianca.padurean din 25 mai 2018, Vizualizari: 417

Pagina de istorie: Mircea Druc, primul premier necomunist din BasarabiaÎn data de 25 mai 1990 se producea o cotitură politică importantă în istoria Basarabiei. La Chişinău era desemnat primul premier necomunist al Republicii Socialiste Sovietice Moldoveneşti. Este vorba de Mircea Druc, al cărui guvern a lansat un amplu proces de reforme, finalizat cu desprinderea Moldovei din URSS. Ulterior, cariera politică a lui Mircea Druc a intrat în declin, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Când Mengele, ”îngerul morţii”, a ajuns la Auschwitz

Autor: bianca.padurean din 24 mai 2018, Vizualizari: 434

Pagina de istorie: Când Mengele, ”îngerul morţii”, a ajuns la AuschwitzÎn 24 mai 1943, în complexul concentraţionar Auschwitz-Birkenau era trimis un căpitan SS cu pregătire de medic şi de antropolog. Misiunea sa nu era aceea de a-i trata pe deţinuţii care trăiau şi sufereau în condiţii inumane, ci aceea de a-i supune pe aceştia unor experimente care stârnesc şi azi repulsie şi revoltă. Acest medic german a căpătat supranumele de ”îngerul morţii”. Numele sau era Josef Mengele, scrie RFI in Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Dacia, produsul înţelegerii dintre Charles de Gaulle şi Ceauşescu

Autor: bianca.padurean din 23 mai 2018, Vizualizari: 421

Pagina de istorie: Dacia, produsul înţelegerii dintre Charles de Gaulle şi CeauşescuÎn acest an se împlinesc 50 de ani de când pe poarta uzinelor Dacia a ieşit primul autoturism sub această marcă. Proiectul automobilului românesc de inspiraţie franceză a putut fi realizat datorită influenţei pe care generalul Charles de Gaulle o avea asupra lui Nicolae Ceauşescu. Acum, Dacia este unul dintre cele mai de succes produse româneşti şi a devenit una dintre maşinile cele mai apreciate la nivel european, scrie RFI în pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: De ce i-au luat comuniştii cetăţenia Regelui Mihai?

Autor: bianca.padurean din 22 mai 2018, Vizualizari: 443

Pagina de istorie: De ce i-au luat comuniştii cetăţenia Regelui Mihai?Exact acum 70 de ani, în 22 mai 1948, Guvernul Petru Groza decidea să retragă cetăţenia română Regelui Mihai I al României, precum şi celorlalţi membri ai Familiei Regale. Motivul acestui gest era reprezentat de faptul că Regele exilat a spus adevărul despre şantajul la care a fost supus de comunişti, care l-au silit să semneze actul de abdicare, sub ameninţarea că vor ucide 1.000 de studenţi care fuseseră arestaţi în Bucureşti, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Dracula, produsul unui ”fake-news” fabricat de... saşi

Autor: bianca.padurean din 18 mai 2018, Vizualizari: 540

Pagina de istorie: Dracula, produsul unui ”fake-news” fabricat de... saşiÎn 18 mai 1897, scriitorul irlandez Bram Stoker publica la Londra romanul Dracula. Lucrarea l-a transformat pe voievodul român Vlad Ţepeş într-o celebritate mondială, însă nu în calitate de personaj istoric real, ci în calitate de personaj literar, în ipostaza unui vampir însetat de sânge. În prezent, dincolo de literatură, Dracula a devenit unul dintre cele mai importante branduri turistice româneşti, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Fericitul Vladimir Ghika, prinţul care a devenit marele vagabond apostolic

Autor: bianca.padurean din 16 mai 2018, Vizualizari: 348

Pagina de istorie: Fericitul Vladimir Ghika, prinţul care a devenit marele vagabond apostolicÎn 16 mai se împlinesc cinci ani de când monseniorul Vladimir Ghika a fost ridicat la cinstea altarelor. El a fost una dintre cele mai impresionante şi mai originale figuri din istoria românilor. Coborâtor direct din Regii Franţei şi din Principii Moldovei, Vladimir Ghika şi-a dedicat viaţa săracilor şi celor suferinzi din Africa, Asia, America de Sud, Australia sau Europa şi a sfârşit într-o temniţă comunistă, în care a murit pentru credinţă, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Pronunciamentul de la Blaj, un moment decisiv înaintea realizării Unirii din 1918

Autor: bianca.padurean din 15 mai 2018, Vizualizari: 399

Pagina de istorie: Pronunciamentul de la Blaj, un moment decisiv înaintea realizării Unirii din 1918În 15 mai se împlinesc 150 de ani de la Pronunciamentul de la Blaj. Este vorba de una dintre cele mai importante acţiuni politice ale românilor ardeleni, care protestau împotriva suprimării autonomiei Transilvaniei şi încorporarea acesteia în Ungaria. Una dintre consecinţele Pronunciamentului a fost crearea Partidului Naţional al Românilor din Transilvania, prima formaţiune politică a românilor ardeleni, şi naşterea mişcării pasiviste, care avea să culmineze cu Memorandumul românilor ardeleni, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: 70 de ani de la declararea independenţei Israelului

Autor: bianca.padurean din 14 mai 2018, Vizualizari: 464

Pagina de istorie: 70 de ani de la declararea independenţei IsraeluluiÎn 14 mai 1948, Statul Israel îşi proclama independenţa. Gestul venea după ce poporul evreu fusese supus uneia dintre cele mai grele încercări din istorie: Holocaustul. Formarea statului israelian a stârnit furia arabilor, iar conflictul arabo-israelian care a început atunci mocneşte şi azi, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Tripla semnificaţie a zilei de 10 Mai

Autor: bianca.padurean din 10 mai 2018, Vizualizari: 459

Pagina de istorie: Tripla semnificaţie a zilei de 10 MaiÎnainte de instaurarea comunismului, 10 Mai era ziua naţională a României. Comuniştii au interzis această sărbătoare, deoarece ea era strâns legată de regalitate şi de istoria monarhiei româneşti. Din 2016, 10 Mai este din nou recunoscută drept sărbătoare naţională, datorită unei semnificaţii întreite, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Adevăr sau mistificare? Ce serbăm, de fapt, pe 9 mai

Autor: bianca.padurean din 9 mai 2018, Vizualizari: 513

Pagina de istorie: Adevăr sau mistificare? Ce serbăm, de fapt, pe 9 maiZiua de 9 mai este una dintre cele mai controversate date din calendar. Potrivit comunicatelor oficiale, azi am avea de serbat trei evenimente: Ziua Independenţei, Ziua Victoriei Naţiunilor Unite asupra Germaniei naziste şi Ziua Europei. În realitate, însă, în mod legitim, azi serbăm doar Ziua Europei, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Gastronomia tradiţională din Transilvania se bucură de tot mai multă preţuire

Autor: Claudiu.Padurean din 9 mai 2018, Vizualizari: 430

Gastronomia tradiţională din Transilvania se bucură de tot mai multă preţuireGastronomia tradiţională din Transilvania se bucură de o apreciere tot mai mare în rândul turiştilor care vizitează această regiune. Unii dintre ei nu se rezumă doar la mesele servite în restaurantele româneşti, maghiare sau săseşti, ci merg în adevărate tabere gastronomice, unde învaţă să gătească cu diferite ingrediente locale. Bogăţia gastronomiei transilvănene i-a inspirat şi pe mulţi străini care vin regulat în Transilvania. Un exemplu ar fi profesorul Paul Bloomfield de la Universitatea Oxford Brookes, care scrie o carte de reţete despre Transilvania.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Pacea de la Bucureşti, o filă neagră în istoria României

Autor: bianca.padurean din 7 mai 2018, Vizualizari: 464

Pagina de istorie: Pacea de la Bucureşti, o filă neagră în istoria RomânieiData de 7 mai 1918 reprezintă una dintre cele mai negre file din istoria României. Exact acum 100 de ani, România era nevoită să semneze Pacea de la Bucureşti cu Puterile Centrale. Prin această pace, România se recunoştea învinsă şi pierdea Cadrilaterul, Dobrogea şi o parte din teritoriile din Munţii Carpaţi. În schimb, Puterile Centrale acceptau Unirea Basarabiei cu România. Pacea de la Bucureşti nu a intrat însă niciodată în vigoare pentru că Regele Ferdinand I a refuzat să o promulge, iar în toamna anului 1918, Armata Regală Română a reintrat în război de partea Antantei.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Adunarea Naţională de la Blaj, momentul afirmării naţionale a românilor ardeleni

Autor: bianca.padurean din 3 mai 2018, Vizualizari: 496

Pagina de istorie: Adunarea Naţională de la Blaj, momentul afirmării naţionale a românilor ardeleniExact acum 170 de ani, la Blaj, avea loc unul dintre cele mai importante evenimente din istoria naţiunii române. Adunarea Naţională din 3-5 mai 1848 a fost momentul în care românii din Transilvania şi-au afirmat dreptul la o existenţă naţională liberă şi independentă. Adunarea Ea  a fost prilejul afirmării unor eroi naţionali precum Simion Bărnuţiu, Timotei Cipariu sau August Treboniu Laurian. Tot atunci a început să fie remarcată figura unui tânăr avocat de la Tabla Regească din Târgu-Mureş, fost student la Cluj. Numele său era Avram Iancu, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Lucreţiu Pătrăşcanu - funcţionar al terorii sau şansa ratată a comunismului românesc?

Autor: bianca.padurean din 27 aprilie 2018, Vizualizari: 483

Pagina de istorie: Lucreţiu Pătrăşcanu - funcţionar al terorii sau şansa ratată a comunismului românesc?În 27 aprilie 1948, Partidul Comunist din România era zgduduit de un scandal fără precedent. Unul dintre cei mai proeminenţi lideri ai săi, Lucreţiu Pătraşcanu, era arestat, sub acuzaţii neclare. Pentru mulţi dintre simpatizanţii de stânga, Lucreţiu Pătraşcanu a fost o mare şansă ratată a comunismului românesc. Însă istoricii sunt de părere că acesta nu a fost altceva decât un funcţionar al represiunii, vinovat, în egală măsură cu colegii săi, pentru teroarea instaurată în România timp de o jumătate de secol, scrie RFI in Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Ziua în care un milion de români l-au întâmpinat pe Regele Mihai

Autor: bianca.padurean din 26 aprilie 2018, Vizualizari: 817

Pagina de istorie: Ziua în care un milion de români l-au întâmpinat pe Regele MihaiÎn data de 26 aprilie 1992, un milion de români fremătau pe străzile Bucureştiului. Ei îl aşteptau pe Regele Mihai I al României, care primise, în sfârşit, permisiunea autorităţilor de la Bucureşti pentru a reveni în ţară. Un număr atât de mare de oameni s-a mai strâns la o manifestare publică în Bucureşti doar şapte ani mai târziu, cu prilejul vizitei Sfântului Papă Ioan-Paul al II-lea, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Ofiţerul care a compus La Marseillaise şi Trăiască Regele

Autor: bianca.padurean din 25 aprilie 2018, Vizualizari: 598

Pagina de istorie: Ofiţerul care a compus La Marseillaise şi Trăiască RegeleÎn 25 aprilie 1792 răsunau pentru prima dată în istorie acordurile unuia dintre cele mai frumoase imnuri naţionale din istorie, azi cunoscut sub numele de La Marseillaise. Acest imn revoluţionar a fost intonat de-a lungul secolelor ca un simbol al libertăţii. Linia melodică a imnului naţional francez continuă să îi inspire azi inclusiv pe suporterii unor echipe de fotbal. De exemplu, suporterii CFR Cluj îşi încurajează echipa preferată pe acordurile compuse în vâltoarea evenimentelor care au tulburat Europa după Revoluţia franceză, scrie RFI in Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Genocidul armenilor, precursor al Holocaustului evreilor

Autor: bianca.padurean din 24 aprilie 2018, Vizualizari: 489

Pagina de istorie: Genocidul armenilor, precursor al Holocaustului evreilorÎn 24 aprilie este comemorat genocidul comis împotriva armenilor în timpul Primului Război Mondial. În total, turcii au exterminat aproximativ 1,5 milioane de armeni. Aceasta este considerată drept prima dintre marile tragedii care au marcat secolul XX, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Colectivizarea României, prilej de crime, torturi, arestări şi deportări

Autor: bianca.padurean din 23 aprilie 2018, Vizualizari: 526

Pagina de istorie: Colectivizarea României, prilej de crime, torturi, arestări şi deportăriÎn 23 aprilie 1962, primul secretar al Partidului Muncitoresc Român, Gheorghe Gheorghiu-Dej, anunţa festiv încheierea colectivizării agriculturii. Decizia de a confisca pământurile ţăranilor a generat una dintre cele mai mari drame din istoria recentă a României. Colectivizarea României a fost însoţită de crime, torturi, arestări şi deportări, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Românul care a declanşat Cel de-al Doilea Război Mondial

Autor: bianca.padurean din 13 aprilie 2018, Vizualizari: 639

Pagina de istorie: Românul care a declanşat Cel de-al Doilea Război MondialÎn data de 13 aprilie 1939, Marea Britanie şi Franţa acordau garanţii unilaterale asupra frontierelor României şi Greciei. Aceste garanţii comune erau rodul eforturilor unui diplomat român de mare calibru: Viorel Tilea, şeful Legaţiei României la Londra. Aproape imediat, şi Polonia a cerut şi a primit garanţii identice. În septembrie 1939, Polonia a fost atacată de Germania nazistă, apoi şi de Rusia Sovietică. Garanţiile franco-britanice au intrat în vigoare, iar Marea Britanie şi Franţa au declarat război Germaniei. Aşa a început Cel de-al Doilea Război Mondial. Printre diplomaţii români încă mai circulă gluma care spune că Viorel Tilea a fost cel care a declanşat cea mai mare conflagraţie din istoria omenirii.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Ce au găsit soldaţii americani în lagărul de la Buchenwald

Autor: bianca.padurean din 11 aprilie 2018, Vizualizari: 595

Pagina de istorie: Ce au găsit soldaţii americani în lagărul de la BuchenwaldAcum exact 73 de ani, soldaţii americani au intrat în lagărul nazist de la Buchenwald, de unde au eliberat câteva zeci de mii de evrei rămaşi în viaţă. Ce au găsit americanii la Buchenwald a şocat o lume întreagă. Aflaţi despre ororile găsite în lagărele naziste de concentrare din Pagina de istorie a RFI.

Categorie: Reportaj

 
Inapoi Inainte


Reclama

Reclama